sobota, 13 czerwca 2015

GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI



GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI

Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia w każdym większym markecie czy np. "Piotrze i Pawle (cena to około 9 zł). Do przepisu użyjecie tylko troszkę sosu, więc cała reszta długo Wam posłuży do innych potraw :)
Skrzydełka możecie zmarnować dzień lub godzinę, dwie wcześniej,  ale przyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam!

SKŁADNIKI:
  • około 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 50 ml sosu teriyaki
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki miodu lub cukru 
  • 1 cm świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • sól

WYKONANIE:
Skrzydełka posyp solą. Wszystkie pozostałe składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w misce i wrzuć do niej skrzydełka. Wymieszaj je dokładnie, tak aby całe pokryły się marynata.
Tak przygotowane skrzydełka możesz schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu. Gotowe! Smacznego!




1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP