wtorek, 21 lipca 2015

AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI




AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI

Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do makaronu dodałam delikatne wstążki z cukinii i marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne krewetki, z dużą ilością czosnku i rozmarynem. 
Przygotowanie dania, tak jak przy Makaronie Caprese, zajmie Wam nie więcej niż 15 minut. 
Całość smakuje wybornie :)


SKŁADNIKI (na około 2 porcje):
  • 250 g makaronu np. wstążki
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 300 g krewetek (użyłam tygrysich i koktajlowych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź
Z nieobranej cukinii i obranej marchewki zrób "spaghetti" obieraczką do warzyw lub, jeśli taką posiadasz, obieraczką julienne. Środkowa część cukinii z pestkami nie będzie potrzebna.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej przez 1 minutę paseczki cukinii i marchewki.
Zdejmij warzywa z patelni i na niej rozpuścić masło z pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Na to wrzucić krewetki (mrożone wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą wodą), dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony. 
Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie przełóż na talerze i podawać. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP