AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z
KREWETKAMI
Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do makaronu dodałam delikatne wstążki z cukinii i marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne krewetki, z dużą ilością czosnku i rozmarynem.
Przygotowanie dania, tak jak przy Makaronie Caprese, zajmie Wam nie więcej niż 15 minut.
Całość smakuje wybornie :)
SKŁADNIKI (na około 2 porcje):
- 250 g makaronu np. wstążki
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- 300 g krewetek (użyłam tygrysich i koktajlowych)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź
Z nieobranej cukinii i obranej marchewki zrób "spaghetti" obieraczką do warzyw lub, jeśli taką posiadasz, obieraczką julienne. Środkowa część cukinii z pestkami nie będzie potrzebna.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na
niej przez 1 minutę paseczki cukinii i marchewki.
Zdejmij warzywa z patelni i na niej rozpuścić masło z
pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Na to wrzucić krewetki (mrożone wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą wodą), dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w
gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2
minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony.
Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i
wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie
przełóż na talerze i podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)