poniedziałek, 10 sierpnia 2015

ZUPA MARCHEWKOWA



ZUPA MARCHEWKOWA

Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z młodej marchewki z prażonym słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko. 
Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego :) Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)). 
Ale wracając do naszej marchewkowej to, jeśli chcecie, możecie dodać do niej odrobinę słodkiej śmietanki albo nawet mleczko kokosowe (w bardziej wyszukanej wersji). Ale zapewniam Was, ze w tej klasycznej odsłonie jest przepyszna:) Podałam ją z prażonymi ziarnami słonecznika, ale sprawdzi się tu również dynia, siekane orzechy albo po prostu czosnkowe lub ziołowe grzanki. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:

  • 600 g młodej marchewki (w sezonie)
  • 1 pietruszka (w korzeniu)
  • 2 średnie lub cztery małe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:
  • kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelni


WYKONANIE:
W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. 
Do cebuli dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, zamieszaj i podsmaż wszystko prze około 1 minutę.
Marchewki,  pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut, mieszając kilka razy w międzyczasie.
Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut
Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko.
Do gotowej zupy możesz dodać odrobinę słodkiej śmietanki (ja pominęłam ze względu na to, że zupa była pyszna i bez niej). 
Zupę podawaj z uprażonym na patelni słonecznikiem lub np. grzankami ziołowymi. Gotowe! Smacznego!



4 komentarze:

  1. Taka zupa nie dość ze zdrowa i pożywna to jeszcze smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis! trzeba korzystać póki mamy młodą marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, a zupa wygląda niezwykle apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę, ale bardzo podoba mi się sposób podania tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP