Najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką - puszyste, mięciutkie i pięknie wyrośnięte. Co najważniejsze, ciasto nie jest ani odrobinę suche, jest lekko wilgotne, nie tracąc nic ze swojej puszystości. Dodatek jabłek i cynamonowej kruszonki nie dominuje nad całością, lecz stanowi doskonałe uzupełnienie ciasta. Możecie swobodnie przygotować taką drożdżówkę z innymi, ulubionymi owocami (ważne, aby nie było ich bardzo dużo, by ciasto ładnie urosło) lub po prostu posypać ją kruszonką - w każdej wersji będzie przepyszna :)
Według mnie i osób, które miały przyjemność je kosztować, jest to idealne ciasto drożdżowe :) Jestem przekonana, że pokochacie je od pierwszego kęsa i będzie to nr 1 na Waszej liście ciast drożdżowych! :)
SKŁADNIKI:
- 650 g mąki pszennej tortowej
- 12 g suchych drożdży (1,5 opakowania po 8 g każde) lub 24 g świeżych
- 150 g cukru
- 3 zółtka
- 1 jajko
- 1 opakowanie (8 g) cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego (16 g) albo 1 ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 300 ml ciepłego mleka
- 120 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 70 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g mąki pszennej tortowej
DODATKOWO:
- 4 jabłka
WYKONANIE:
CIASTO:
CIASTO:
W misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rocierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie rozmieszaj całość z 1/3 szklanki letniego - nie gorącego! - mleka i pozostaw na 20-25 minut do wyrośnięcia. Reszta według przepisu, pamiętaj, że ilość mąki, cukru i mleka zmniejszyła się o to, co zostało wzięte do zaczynu).
Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut.
Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 26 x 30 cm. Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
KRUSZONKA:
Masło, cukier, cynamon i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.
Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, te zaś na plasterki.
Na wyrośniętym cieście ułóż plasterki jabłek, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Dzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut.
Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 26 x 30 cm. Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
KRUSZONKA:
Masło, cukier, cynamon i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.
Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, te zaś na plasterki.
Na wyrośniętym cieście ułóż plasterki jabłek, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Dzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Takie proste i najlepsze! Z szklanką ciepłego mleka niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
I nic do szczęścia więcej nie jest potrzebne :D
UsuńJak pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To ciacho rośnie jak szalone!
UsuńPyszna, domowa drożdżówka! :)
OdpowiedzUsuńO tak, to taki swojski wypiek, któremu nikt się nie oprze :)
UsuńCudownie wyrośnięty, po prosto ciacho jak malowane...
OdpowiedzUsuńTa drożdżówka jest niesamowita, naprawdę pięknie rośnie :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam ideał �� a przepis zapisany na stałe
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo mnie to cieszy! :))
UsuńCiasto urosło olbrzymie, pachnie cudnie :-)
OdpowiedzUsuńAniu, fantastycznie! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że to drożdżowe ciacho wejdzie na stałe do Twojego słodkiego menu 😋😉
UsuńCiasto urosło olbrzymie, pachnie cudnie :-)
OdpowiedzUsuńC.d. cisto smakuje genialnie, pierwszy raz w życiu drożdżowe mi wyszło.dziekuje :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńI właśnie dla takich komentarzy warto prowadzić ten blog 😙😙😙
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTak drożdżówka jest puszysta i lekko wilgotna, tak w sam raz😋 Proszę wypróbować przepis, ciasto jest naprawdę przepyszne i daję słowo, że warto je upiec😊
UsuńPrzez przypadek usunęłam Pani komentarz, najmocniej przepraszam, poniżej daję odpowiedź na pytanie :)
UsuńPani Ilono a co robic zeby środek ciasta nie opadl po upieczeniu ? bo czesto mi sie to zdarzalo a Pani ma idealne a trafiło mi sie raz tak ze wylozylam na blachę urosło a jak wlozylam do piekarnika to opadlo
OdpowiedzUsuńA czy ciasto nie za długo wyrastało? Trzymała się Pani ściśle czasu wyrastania? Często własnie zbyt długie leżakowanie jest przyczyna opadnięcia ciasta.
Usuń