piątek, 11 grudnia 2015

DOMOWA MASA MAKOWA




Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :) 

Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia i nie przysporzy Wam żadnych trudności, a z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę sporo! Wszelkie istotne uwagi dotyczące masy makowej zawarłam pod przepisem, także warto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę.
Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie.
A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! 


SKŁADNIKI:


  • 500 g suchego maku
  • woda (do zalania maku)
  • 100 g migdałów 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 3 łyżki masła
  • około 1 szklanka miodu 
  • 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie)

DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta):
  • 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku


WYKONANIE:
Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można dolać jeszcze troszkę, żeby się nie przypalił. Gotuj go przez 30 minut, często mieszając. Ugotowany mak odcedź na gęstym sicie, dociskając mak porządnie łyżką do sitka, aby woda całkowicie ściekła i pozostaw do ostudzenia, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony mak, przesmaż całość jeszcze 2-3 minuty. Pozostaw do studzenia. Masa jest gotowa do użycia. Smacznego!

WAŻNE:
1. Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do 5-6 dni lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków.
2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów.
3. Masę dosłodź według upodobania, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu lub opcjonalnie zastępując go cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub brązowym.
4. Masę możesz wykorzystać do wielu wypieków, uprzednio dodając do niej ubite na sztywno białka, które związują ją dodatkowo. Na 500 g gotowej masy użyj 5 białek.
5. Jeśli używasz gotowego, już mielonego maku, skróć czas jego gotowania do 10-15 minut. Dalej postępuj według przepisu, pomijając oczywiście mielenie maku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP