środa, 9 grudnia 2015

LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI)




W tradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od razu po upieczeniu, obłędnie pachną skórką pomarańczową i cytrynową oraz przyprawą korzenną. Rozpływają się w ustach i nie można się do nich oderwać :) I tak łatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować, a potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :) 
W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... 
Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków, na które przepis podam Wam na dniach, będę robiła kolejną porcję Lebkuchen, gdyż nie ukrywam, że ponad połowa została pożarta przez moja Familię (ooook, ja też KILKA zjadłam... :D). 
Polecam Wam je z całego serca, są po prostu przepyszne! A jeśli zapakujecie je ładnie w folię i przewiążecie ozdobną wstążeczką lub wsadzicie do pięknego pudełeczka, mogą być wspaniałym prezentem lub dodatkiem do prezentu dla Waszych Bliskich :)


SKŁADNIKI (na 50 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki)
  • 180 masła
  • 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego)
  • 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn)
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

WYKONANIE:
PIERNICZKI:
Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio. 
Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego. Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia.
Pierniczki wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 minuty do wystudzenia na blasze, gdyż będą miękkie, a potem przełóż na kratkę do dalszego studzenia.

LUKIER:
Cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody, rozcierając wierzchem łyżki ewentualne grudki.
Zimne pierniczki posmaruj lukrem. Pozostaw do zastygnięcia. Pierniczki możesz przechowywać w metalowej puszce. Gotowe! Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Wreszcie przepis na pyszne ŁATWE pierniczki.jutro je robie z Młodym,moze odczepimy sie od kokosanek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że te pierniczki Was zachwycą :) Może uda Ci się, Aniu, zanieść chociaż je do pracy zamiast kokosanek ?!? :DDD

      Usuń
  2. Witaj,
    piszesz formować kuleczki a pierniczki na zdjęciu są "płaskawe" tzn. że podczas pieczenia się tak rozpływają,czy trzeba je trochę spłaszczyć przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie, pierniczki rozchodzą się podczas pieczenia :) Nie ma sensu spłaszczać ich jeszcze przed pieczeniem, gdyż same się ułożą w odpowiedni kształt. Dlatego trzeba je formować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ciasto jest miękkie i pierniczki nabiorą kształtu w temperaturze.

      Usuń
  3. czy można zamiast mąki pszennej użyć mąki ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nigdy nie robiłam Lebkuchen na samej mące ryżowej, wiec nie wiem. Ale rozumiem, ze mają być w wersji bezglutenowej? Ja bym mąkę pszenną zastąpiła 250 g mąki ryżowej + 150 g mąki kukurydzianej + 100 g mąki ziemniaczanej :)

      Usuń
  4. Czy można wałkować ciasto i wycinać pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej bym nie radziła, bo ciasto klei się do rąk i obawiam się, że wałkowanie może być problematyczne.

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP