piątek, 15 stycznia 2016

IMPREZOWE TRÓJKĄTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I FETĄ



Genialne w swej prostocie i smaku trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinaku, fety, czosnku i cebuli. Z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej i świeżego pieprzu. W nadzieniu znajduje się również ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć.
Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję Wam przepis na dużą porcje, gdyż przekąska ta znika ze stołu błyskawicznie :D Jest to świetna propozycja na wszelkie imprezy, w tym oczywiście na karnawałowe spotkania ze znajomymi :) 
Trójkąty te mają jeszcze jedną zaletę: smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. I pamiętajcie, aby nie dodawać do nich ani grama soli, gdyż feta jest wystarczająco słona i nadzienie smakuje idealnie :) 
Przy okazji tego wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :*


SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty):

  • 2 duże opakowania ciasta francuskiego (2 x 450 g)
  • 1 opakowanie szpinaku w liściach (250 g)
  • 1 opakowanie sera typu Feta 
  • 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko do smarowania


WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej z masłem i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i podsmaż go przez 30 sekund z cebulą. Dorzuć liście szpinaku i pozwól im "zwiędnąć " na patelni, od czasu do czasu mieszając. Gdy liście stracą swoją objętość i woda całkowicie z nich odparuje, dodaj do szpinaku gałkę muszkatołową i pieprz do smaku, zamieszaj, przełóż szpinak do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Do ostudzonego szpinaku dodaj fetę i - jeśli chcesz - starty na tarce lub drobno posiekany ser kozi. Rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj dokładnie ze szpinakiem. Nie oddawaj soli do nadzienia, gdyż feta jest wystarczająco słona.
Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.
Ciasto francuskie pokrój w kwadraty 10 x 10 cm. Na środek każdego nałóż po 1 pełnej (z górką) łyżeczce nadzienia. Dwa boki posmaruj za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem i sklej z pozostałymi bokami na kształt trójkąta (bardzo dokładnie dociskając do siebie boki ciasta, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia). 
Układaj trójkąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem. Piecz je przez 20 minut do zezłocenia się wierzchu.
Trójkąty smakują doskonale zarówno na ciepło jaki na zimno. Gotowe! Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP