Pomysł na ten
sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu
zatrzęsienie pomarańczy i mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie
smakować aromatyczny, pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów pomarańczy
na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :))
Początkowo
chciałam pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i
postanowiłam szybciutko przygotować obłędny pomarańczowy krem - orange curd, na który przepis
podawałam Wam już kilka dni temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero
przykryć go soczystymi plasterkami pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki
temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik,
przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego
słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej
pomarańczy. Całość podana na czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych herbatników
:) Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać, hmm ?! :) Sernik jest cudowny, sernik
łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuje i nic, tylko go jeść :D
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
- 190 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
- 60 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
SKŁADNIKI NA SERNIK
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 750 g twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam
"Delfiko")
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier
wanilinowy
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
DODATKOWO:
3/4 porcji Orange Curd
(Krem Pomarańczowy) z tego przepisu lub, jeśli wolisz,
przygotuj porcję Orange Curd tylko do tego sernika z podanych proporcji:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny)
SKŁADNIKI NA WIERZCH:
- 2 większe pomarańcze
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160
stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż
papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj. Nie smaruj niczym tortownicy. Owiń
ją z zewnątrz dwu-trzykrotnie szczelnie folią aluminiową, ponieważ ciasto
będzie pieczone w kąpieli wodnej.
SPÓD CIASTECZKOWY:
Ciastka wraz z kakao umieść w malakserze
lub blenderze i zmiel na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem).
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do
ciastek. Zmiksuj całość lub wymieszaj.
Masę ciasteczkową przełóż do formy,
porządnie i równo wyłóż nią jej dno.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania
masy serowej.
SERNIK:
Wszystkie składniki umieść w misce i
zmiksuj na jednolitą masę. Nie miksuj długo, tylko do połączenia się
składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Masę przelej do
tortownicy na schłodzony spód.
Tortownicę umieść w większej blaszce
lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy
wysokości tortownicy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika i piecz sernik 55-60
minut, aż masa będzie ścięta na powierzchni. Wyjmij sernik i pozostaw do
całkowitego ostygnięcia.
ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY):
W garnuszku rozmieszaj jajka wraz
z żółtkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej
do rozpuszczenia się cukru.
Wlej sok z pomarańczy i limonki (lub
cytryny), dosyp otartą skórkę i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj.
Teraz na małej mocy palnika mieszaj
tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i
nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!
DEKOROWANIE:
Sernik posmaruj go orange curdem i ułóż 5-7 mm plastry pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo) aż do miąższu.
Sernik posmaruj go orange curdem i ułóż 5-7 mm plastry pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo) aż do miąższu.
Sernik wstaw na całą noc do lodówki.
Gotowe! Smacznego!
Cudownie pomarańczowo wygląda. I choć zima nieco "odpuściła", to uważam że kawałek tego, z całą pewnością pysznego serniczka, nastroi moją rodzinkę bardzo pozytywnie. Zabieram się do pracy :-) Dziękuję Pani Ilonko za ten przepis. Pozdrawiam Halina :-)
OdpowiedzUsuńWitam Ilonko. Czy krem /orange curd/ ma być przestudzony zanim wyłożymy go na serniczek? I czy dno tortownicy też trzeba zawinąć golią aluminiową?. I jeszcze jedno. Czy zamiast wsadzać ciasto do większej formy /której nie posiadam/ można dać na dno piekarnika naczynie z wodą? Też już gorącą? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam :) Tak, orange curd powinien być zimny. Na dno tortownicy należy wyłożyć papier do pieczenia, a następnie całą tortownicę zawinąć w folię. Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej, dlatego warto go włożyć do większej formy albo naczynia. Może to być nawet zwykła blacha do pieczenia. Pozdrawiam!
UsuńWitam Ilonko. Te dwie tortownice piec na blaszce z piekarnika czy na kratce?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) Na kratce :)
UsuńWitaj Ilonko. Zrobiłam dzisiaj serniczek. Omyłkowo zamiast orange dałam lemon curd. Dałam też na wierzch sernika plasterki pomarańczy. Zauważyłam ze lemon curd mi spływa po serniku razem z pomarańczami. Czy w lodówce mi się to troszkę schłodzi?
OdpowiedzUsuńLemon curd (w tym wypadku) nie powinien spływać po serniku. Sernik musi byc zimny, krem również i wszystko powinno ładnie sie utrzymywać. Ale myślę, że w lodówce całość się Tobie unorumuje :) Pozdrowienia! :))
Usuń