poniedziałek, 18 stycznia 2016

SERNIK POMARAŃCZOWY



Pomysł na ten sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu zatrzęsienie pomarańczy i mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie smakować aromatyczny, pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów pomarańczy na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :))
Początkowo chciałam pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam szybciutko przygotować obłędny pomarańczowy krem - orange curd, na który przepis podawałam Wam już kilka dni temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero przykryć go soczystymi plasterkami pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana na czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych herbatników :) Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać, hmm ?! :) Sernik jest cudowny, sernik łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuje i nic, tylko go jeść :D


SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 190 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
  • 60 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao

SKŁADNIKI NA SERNIK (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

DODATKOWO:
3/4 porcji Orange Curd (Krem Pomarańczowy) z tego przepisu lub, jeśli wolisz, przygotuj porcję Orange Curd tylko do tego sernika z podanych proporcji:
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny)

SKŁADNIKI NA WIERZCH:
  • 2 większe pomarańcze


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj. Nie smaruj niczym tortownicy. Owiń ją z zewnątrz dwu-trzykrotnie szczelnie folią aluminiową, ponieważ ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.

SPÓD CIASTECZKOWY:
Ciastka wraz z kakao umieść w malakserze lub blenderze i zmiel na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem).
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość lub wymieszaj.
Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

SERNIK:
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. Nie miksuj długo, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Masę przelej do tortownicy na schłodzony spód.
Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika i piecz sernik 55-60 minut, aż masa będzie ścięta na powierzchni. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY):
W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żółtkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
Wlej sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny), dosyp otartą skórkę i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj.
Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!

DEKOROWANIE:
Sernik posmaruj go orange curdem i ułóż 5-7 mm plastry pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo) aż do miąższu.


Sernik wstaw na całą noc do lodówki. Gotowe! Smacznego!










7 komentarzy:

  1. Cudownie pomarańczowo wygląda. I choć zima nieco "odpuściła", to uważam że kawałek tego, z całą pewnością pysznego serniczka, nastroi moją rodzinkę bardzo pozytywnie. Zabieram się do pracy :-) Dziękuję Pani Ilonko za ten przepis. Pozdrawiam Halina :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Ilonko. Czy krem /orange curd/ ma być przestudzony zanim wyłożymy go na serniczek? I czy dno tortownicy też trzeba zawinąć golią aluminiową?. I jeszcze jedno. Czy zamiast wsadzać ciasto do większej formy /której nie posiadam/ można dać na dno piekarnika naczynie z wodą? Też już gorącą? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Tak, orange curd powinien być zimny. Na dno tortownicy należy wyłożyć papier do pieczenia, a następnie całą tortownicę zawinąć w folię. Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej, dlatego warto go włożyć do większej formy albo naczynia. Może to być nawet zwykła blacha do pieczenia. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Witam Ilonko. Te dwie tortownice piec na blaszce z piekarnika czy na kratce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Ilonko. Zrobiłam dzisiaj serniczek. Omyłkowo zamiast orange dałam lemon curd. Dałam też na wierzch sernika plasterki pomarańczy. Zauważyłam ze lemon curd mi spływa po serniku razem z pomarańczami. Czy w lodówce mi się to troszkę schłodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemon curd (w tym wypadku) nie powinien spływać po serniku. Sernik musi byc zimny, krem również i wszystko powinno ładnie sie utrzymywać. Ale myślę, że w lodówce całość się Tobie unorumuje :) Pozdrowienia! :))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP