Wegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż :)
O właściwościach kaszy jaglanej można by dłuuugo pisać, ja dodam tylko, że wspaniale odkwasza organizm, oczyszcza go z toksyn, dodaje mnóstwa energii, dostarcza niezbędnych witamin, węglowodanów i soli mineralnych, a ponadto zawiera potas, żelazo oraz cynk i krzem, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie. Nic, tylko jeść kaszę jaglaną!
SKŁADNIKI (na 11-12 kotletów):
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 0,75 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1 surowe jajko
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
- 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę)
- 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
DODATKOWO:
- bułka tarta do panierowania (polecam bułkę z siemieniem lnianym)
- olej do smażenia (polecam kokosowy)
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wrzuć na sitko i opłucz gorącą woda z kranu, a następnie przelej ją dobrze wrzątkiem. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody i wsyp na wrzącą wodę kaszę, zamieszaj, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj kaszę przez 15-18 minut. Nie mieszaj w tym czasie kaszy. Ugotowaną kaszę wyłącz, posól lekko do smaku i przykryj na kolejne 5 minut. Po tym czasie przerzuć ją do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Jajka posiekaj drobniutko lub zmiel je w blenderze albo malakserze. Dodaj je do przestudzonej kaszy.
Słonecznik upraż na suchej patelni do lekkiego zezłocenia.
Na 2 łyżkach oleju zrumień lekko pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Szczypiorek (natkę lub koperek) posiekaj drobno.
Do jajek i kaszy dodaj słonecznik, cebulę i szczypiorek, ostrą paprykę, surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty.
Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi lub ryżem, ziemniakami i ulubionymi surówkami. Kotlety smakują równie dobrze na zimno. Gotowe! Smacznego!
Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuń