poniedziałek, 11 stycznia 2016

JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI



Po ostatnich kotletach z kaszą jaglaną w roli głównej, mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tej niezwykle wartościowej kaszy. Dziś zapraszam Was na super śniadanie - jaglankę z karmelizowanymi bananami :) Przepyszna, rozgrzewająca porcja postawi Was o poranku na nogi i dostarczy energii na długo. Jaglanki w tej wersji w ogóle nie słodzę, ponieważ cukier zawarty jest już w karmelu i według mnie jest to wystarczająca ilość na dwie miski. Banany w karmelu smakują obłędnie i ciężko się od nich oderwać, a z kaszą komponują się idealnie :) 
Kasza jaglana jest wyjątkowo wartościowa, o czym pisałam już w poprzednim poście. Oczyszcza organizm z toksyn, zawiera zbawienny dla paznokci i włosów krzem i cynk, jak również żelazo i potas. Odkwasza organizm i usprawnia pracę jelita grubego. Dostarcza niezbędnych witamin, węglowodanów złożonych, soli mineralnych oraz białka. 
Kaszę jaglaną możecie ugotować na wodzie lub na mleku, wybór pozostawiam Wam. Ja z reguły gotuję na wodzie i na koniec dolewam trochę mleka, ale przez długie lata gotowałam ją tylko na mleku, na wolnym ogniu, przez co była bardzo kremowa. Poniżej podaję Wam mój sposób na ugotowanie kaszy, tak, aby nie czuć było charakterystycznej dla niej goryczki. Oprócz tego kasza tak przygotowana pozostaje sypka i po prostu smaczna :) A w towarzystwie ulubionych dodatków może być wyśmienitym początkiem dnia!


SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 0,75 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody (lub mleka roślinnego - migdałowego, sojowego, kokosowego albo krowiego)
  • mleko (do późniejszego podlania, według uznania około 0,5-1 szklanki)
  • 2 banany
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka orzechów włoskich do posypania (lub innych ulubionych)


WYKONANIE:
GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ:
Kaszę wrzuć na sitko i wypłucz gorącą wodą z kranu. Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika.
W garnuszku z grubym dnem zagotuj 2 szklanki wody lub mleka. Na wrzącą wodę (lub mleko) wsyp kaszę, zamieszaj i przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj kaszę przez około 15-18 minut. Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia i zostaw na 5-10 minut pod przykryciem. Następnie dolej mleka, ilość według uznania, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję kaszy.

KARMELIZOWANE BANANY:
Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, dodaj 2-3 łyżki wody i rozpuść całość, aż powstanie złocisty karmel. Dołóż masło i zamieszaj. Wrzuć do karmelu obrane ze skórki i  pokrojone w grubsze plastry banany, zamieszaj i smaż je przez około 4 minuty, aż ładnie pokryją się karmelem. 
Kaszę rozłóż do miseczek i nałóż na nią karmelizowane banany. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP