Jeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze śliwkami z tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.
Trata jest bardzo podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :)
Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej.
Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej.
Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć na Waszym stole w rabarbarowym sezonie :)) Polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej (około 120 g)
- 3/4
szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub zwykłej mąki pszennej (około 80 g)
- 4 łyżki
brązowego cukru
- 150 g
zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki
zimnej wody
- 1 pełna
łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
DODATKOWO:
- 4 łodygi rabarbaru (około 450 g)
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki
cukru
- 0,5
łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie
miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w
folię i wsadź do lodówki na 30 minut.
Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier, skórkę pomarańczową, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Ciasto wyjmij z lodówki, włóż między dwa duże arkusze papieru do pieczenia,
podsyp mąką i rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 40 cm (może być ono lekko nierówne, a brzegi
poszarpane).
Na środek ciasta wysyp wiórki kokosowe, zostawiając około 4-5 cm wolnego
ciasta od brzegu. Na to ułóż rabarbar i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając owoce
położone na brzegu.
Piecz tartę przez około 45 minut do zezłocenia się boków.
Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze.
Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)