środa, 4 maja 2016

CRUMBLE TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE Z PEŁNOZIARNISTĄ KRUSZONKĄ



Crumble z truskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) 
Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. 
Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami, bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... 


SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 4 porcje):
  • 350 g truskawek (mrożone wcześniej odmrozić)
  • 250 g rabarbaru
  • 3 łyżeczki brązowego cukru 
  • 4 łyżeczki wody


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 80 g brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (około 40 g)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.

NADZIENIE:
Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej cukier z wodą, aby powstał syrop. Wrzuć rabarbar, zamieszaj i podgrzewaj całość, aż rabarbar lekko zbrązowieje od powstałego karmelu, około 5 minut. Przerzuć go do miski i dodaj pokrojone w kawałki truskawki.
Napełnij nadzieniem 4 kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania.

KRUSZONKA:
Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie palcami, aż powstanie odpowiedniej grubości kruszonka. Posyp nią nadzienie, wsadź kokilki do piekarnika i piecz crumble około 35 minut do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Gotowe! Smacznego!




6 komentarzy:

  1. deser godny pozazdroszczenia! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar :) Super, że można go dodać do ciastek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar ma wiele zastosowań, szkoda tylko, że taki krótki sezon na niego i człowiek nie zdąży wszystkich wypróbować :)

      Usuń
  3. Wspaniały deser i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP