wtorek, 30 sierpnia 2016

PAVLOVA Z FIGAMI, MASCARPONE I SOSEM KARMELOWYM



Klasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym... 
Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość zajmuje kilkanaście minut, ale naprawdę warto poświęcić ten czas na przygotowanie tego wyśmienitego w smaku i wyjątkowo okazałego w wyglądzie deseru :))


SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 duże białka rozm. L
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego


SKŁADNIKI NA KREM:

  • 150 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru


DODATKOWO:

  • 4 - 5 świeżych fig


SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki (plus 1 -2 łyżki w zależności od konsystencji sosu)


WYKONANIE:
BEZA:

Białka muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim okręg o średnicy około 19 cm.
Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!).
Następnie zwiększ obroty i ubijaj białka do uzyskania sztywnej piany.
Teraz dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie miksując. Całość powinna zająć jakieś kilkanaście minut.
Po wsypaniu całego cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.
Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej koło, zgarniając pianę po bokach szpatułką do góry, aby utworzyć ozdobne wzory.
Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

KREM:
Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem. 

SOS KARMELOWY:
W rondelku z grubym dnem rozpuść cukier, następnie dodaj masło, poczekaj aż się roztopi i wlej kremówkę, zamieszaj całość, aż powstanie lekko gęsty sos karmelowy. W razie konieczności dolej jeszcze odrobinę kremówki.

SKŁADANIE:
Na paterze ułóż ostrożnie bezę, posmaruj wierzch delikatnie kremem i ułóż na nim figi pokrojone na ćwiartki. Całość polej sosem karmelowym. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!




2 komentarze:

  1. Robiłam coś podobnego, tylko w wersji mini - czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mniejszej wersji bezy musiały wyglądać pięknie, a smak - obie wiemy jaki jest wspaniały :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP