czwartek, 1 września 2016

KURCZAK CAPRESE



Genialne w swej prostocie, obłędne w smaku danie, kolejny hit w moim menu -  dopisuję  go obok kultowego już w mej Rodzinie Makaronu Caprese :) 
Soczyste piersi z kurczaka zapiekane z mozzarellą, cudownie słodkimi, lekko karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem, do tego świeżo siekana bazylia i rewelacyjny krem balsamiczny... Całość dziecinnie prosta w przygotowaniu, idealna na szybki obiad, pyszną kolację lub romantyczne spotkanie we dwoje. Jestem przekonana, że zachwycicie tym daniem każdego i będziecie wracać do tego przepisu częściej niż myślicie! Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Bistro.

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli (2 x 125 g) (w oryginale 1 kulka)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • garść siekanej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 5 łyżek oleju lub oliwy


SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY:

  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru (w oryginale 1 łyżeczka)


WYKONANIE:
Umyte i osuszone filety z kurczaka obierz z błonek, posól, popieprz i posyp słodką papryką. Odstaw na bok.  
W międzyczasie podgrzej ocet balsamiczny z cukrem, aż do zredukowania jego objętości i lekkiego zgęstnienia, aby uzyskać krem. 
Następnie pokrój w grubsze plastry mozzarellę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż filety z każdej strony po około 7-8 minut.
Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim przez 30-40 sekund posiekany w drobną kostkę czosnek, a następnie dodaj pomidorki i cukier, lekko posól, wymieszaj całość i smaż przez 7-8 minut, aż skórka na pomidorkach się zmarszczy lekko.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C z funkcją grill lub górnym grzaniem. Obsmażone filety ułóż w żaroodpornym naczyniu (jeśli smażysz je na patelni, którą można wsadzić do piekarnika, wtedy niepotrzebne Ci naczynie). Na kurczaka ułóż po 2 plastry mozzarelli i obłóż pomidorkami. 
Zapiekaj danie 5 minut do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, posyp siekaną bazylią i podawaj z kremem balsamicznym i ulubionym dodatkiem, np. makaronem. Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

  1. Na widok kurczaka ślinka mi cieknie, ale będę musiała jeszcze trochę wytrzymać, zanim go zrobię, bo teraz nie mam piekarnika:( Ale zauważyłam coś jeszcze - Twoje sztućce... zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ślicznie :) Sztućce kupiłam w Home & You :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP