sobota, 13 sierpnia 2016

TORT KANAPKOWY Z PASZTETEM



Imprezowe menu na wakacjach nie musi być wcale nudne i ograniczać się do paluszków i krakersów:D Z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować rewelacyjne danie, które oczaruje Waszą rodzinę i przyjaciół :)
Tak jest i w tym wypadku, gdzie genialny efekt można uzyskać w ekspresowy sposób. Z dwóch rodzajów Pasztetu firmy Profi oraz domowej pasty jajecznej, a także suszonych pomidorów i ogórków kiszonych, którymi to przełożyłam kilka warstw chleba orkiszowego, przygotowałam pyszny tort kanapkowy. Całość posmarowałam śmietankowym serkiem i udekorowałam czarnymi oliwkami oraz ulubionymi dodatkami. Zrobienie takiego tortu zajmie Wam kilkanaście minut - to dosłownie posmarowanie poszczególnych warstw i dekoracja całości. 
Tort może być głównym punktem w menu każdego wyjazdu czy imprezy, na pewno zachwyci i zaskoczy Waszych biesiadników :) 



SKŁADNIKI:
  • 16 kromek pieczywa (użyłam orkiszowe, może być również chleb tostowy)
  • 2 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem i koperkiem
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 opakowanie Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem i pomidorami
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów z zalewy

DODATKOWO:
  • 350 g śmietankowego serka 
  • garść czarnych oliwek
  • do dekoracji np.: listki sałaty, rzodkiewka, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków limonki i kawałki cytryny

WYKONANIE:
Chleb obkrój ze skórek. Następnie rozłóż pierwsze cztery kromki na paterze i posmaruj pasztetem z koperkiem. Przykryj kolejnymi czterema kromkami chleba i posmaruj pastą jajeczna, zrobioną z rozgniecionych na drobno jajek i wymieszanych z majonezem, solą i pieprzem. Na wierzch ułóż pokrojone plasterki ogórków i przykryj kolejną warstwą chleba. 
Pasztet z pomidorami wymieszaj w osobnej miseczce z suszonymi, drobno posiekanymi pomidorami i posmaruj chleb. Przykryj całość pozostałymi kromkami chleba i posmaruj wierzch i boki tortu śmietankowym serkiem. W serek powciskaj pokrojone w plasterki oliwki. 
Wierzch tortu udekoruj według uznania ulubionymi dodatkami. Gotowy tort można schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie Profi  


Wakacje z Profi

3 komentarze:

  1. Ale pięknie tu, super pomysł, świetny przepis. Bardzo estetycznie wykonane, po prostu ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP