poniedziałek, 5 września 2016

PANZANELLA - TOSKAŃSKA SAŁATKA Z POMIDORAMI I CHLEBEM


Panzanella to genialna w swej prostocie toskańska sałatka z dojrzałych w słońcu pomidorów i czerstwego chleba, a także cebuli i octu. Jest ona doskonałym sposobem na pozbycie się zalegającego "starego" już chleba, który należy pokroić na kawałki, skropić oliwą (najlepiej aromatyzowaną chili, bardzo podkręca smak całości) i zapiec go w piekarniku. Tak przygotowane grzanki miesza się dłońmi z krojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie! 
Panzanellę możecie w dowolny sposób modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki, choć przyznam, że dla mnie w tej klasycznej wersji sałatka jest po prostu doskonała.
Wyobrażacie już sobie ten smak? To kwintesencja najlepszych włoskich składników, które na talerzu przenoszą nas w ten ciepły i aromatyczny klimat :))


SKŁADNIKI:

  • 3 duże pomidory (mocno dojrzałe, u mnie malinowe)
  • 3 garści pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (u mnie czerwone, pomarańczowe i żółte)
  • 1 czerwona cebula
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • kilka kromek czerstwego chleba (pszennego lub np.ciabatty)
  • oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana chili)
  • 1 duży lub 2 male ząbki czosnku
  • oliwa + ocet balsamiczny (lub winny)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • odrobina startego parmezanu do posypania


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Chleb pokrój w 2 cm kawałki, skrop aromatyzowaną oliwą, wyłóż wszystko równomiernie na blachę i zapiecz przez około 10 minut. Mają powstać zrumienione i chrupiące grzanki.
Umyte i osuszone pomidory (bez gniazd nasiennych) pokrój w większe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka, wrzuć warzywa do miski, wymieszaj. 
Dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz skrop całość olejem wymieszanym z octem balsamicznym (ilość według uznania, do smaku). 
Dorzuć listki bazylii, posól i popierz sałatkę, dorzuć grzanki, a następnie wymieszaj dłońmi dokładnie całość, lekko gniotąc pomidory i chleb oraz posyp parmezanem. Gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP