Ciasto z czerwonej fasoli w wersji fit, które można zajadać bez większych wyrzutów sumienia, a które w jednym kawałku ma tylko 90 kcal! To rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego brownie, które nie ukrywajmy zabija kalorycznością :D To brownie przygotowane jest bez dodatku mąki, którą zastępuje tu czerwona fasola, a dojrzałe banany i miód zajmują miejsce cukru. Do tego siekane orzechy i odrobina gorzkiej, dobrej jakości czekolady i naprawdę fantastyczne ciacho gotowe!
Moi domownicy kompletnie nie zorientowali się, że "coś tu nie gra" i zajadali się jak kolejnym brownie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach, jak dla mnie jest jeszcze lepsze następnego dnia. Przepis znalazłam w sieci, jednak pominęłam całkowicie osobne ubijanie białek i zblendowałam po prostu wszystkie składniki razem na gładką masę. Także ciasto robi się błyskawicznie! Równie błyskawicznie znika ono z talerza :D
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli (440 g)
- 2 mocno dojrzałe banany
- 3 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao (15 g)
- 3 łyżki miodu (80 g)
- 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
- 1,25 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 22,5 x 22,5 ( u mnie 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Fasolę odcedź i opłucz na sitku. Odsącz z nadmiaru wody, a następnie wrzuć ją do blendera (najlepiej kielichowego). Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady i orzechów) i zblenduj całość na bardzo gładką masę.
Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do formy i piecz przez około 45-50 minut. Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
Brownie smakuje według mnie najlepiej drugiego dnia :) Gotowe! Smacznego!
Już jakiś czas temu miałam zamiar zrobić. Widząc zdjęcie na Twoim blogu postanowiłam zrobić je jeszcze dziś ;-)
OdpowiedzUsuńKasiu, mam nadzieję, ze ciasto zrobione i smakowało? :)
UsuńJuż od dawna się za takie zabieram :) Delicje!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Natalie, koniecznie wypróbuj przepis, ciasto jest super :)
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Dziękuję, chętnie zajrzę :)
UsuńJa zrobiłam brownie z burakiem, no obłędne! Podkradnę od ciebie pomysł na te orzechy w środku! :)
OdpowiedzUsuńZ burakiem też jest przepis na blogu, z tym, że na czekoladowe ciasto, bardziej w stylu murzynka :) Brownie z burakiem muszę koniecznie wypróbować :) A orzechy w środku są niezastąpione! :)
UsuńJak kawałek ciacha ma tylko tyle kalorii, to zjadłabym nawet kilka :)
OdpowiedzUsuńPrawda, w tym przypadku można jeść bez wyrzutów sumienia :D U mnie nie kończy się na jednym :D
UsuńWitam serdecznie. Czy można pominąć banany ? Ewentualnie je czymś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńWitam! Radziłabym je zostawić, one nadają ciastu słodyczy i wilgotności. Ale jeśli już bym się pokusiła na jakiś zamiennik to może na jabłko. Nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, ale jabłuszko na pewno nie zaszkodzi :) Pozdrawiam bardzo serdecznie!
UsuńKolejny przepis na brownie, który koniecznie muszę wypróbować. Bardzo długo niestety brownie mi nie wychodziło. Od kiedy jednak stosuje się do zasad z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ stałam się prawdziwą specjalistką w tym temacie.
OdpowiedzUsuńA można zamiast czerwonej fasoli dać białą ????
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuń