poniedziałek, 12 września 2016

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM



Ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem chyba nie muszę nikomu przedstawiać :)) To klasyk w kuchni, wspomnienie mojego, jak i pewne wielu z Was, dzieciństwa... Moja Mama robiła taki ryż bardzo często i zajadaliśmy się nim nie tylko na gorąco, ale na zimno też, jeśli oczywiście cokolwiek zostało jeszcze w naczyniu :)
Pyszny, kremowy, waniliowy ryż z dodatkiem słodkich jabłek z cynamonem podaję z porcją gęstej, kwaśnej śmietany, a wierzch oprószam cynamonem i cukrem.
Tak przygotowany zapiekany ryż może stanowić samodzielne danie obiadowe lub tylko deser, wybór pozostawiam Wam :)
 

SKŁADNIKI (na około 4 porcje):

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4-5 słodkich jabłek (opcjonalnie + 2 łyżki cukru w przypadku mniej słodkich jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu + odrobina do posypania
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki masła + odrobina do wysmarowania formy


DODATKOWO:
  • gęsta kwaśna śmietana 18 % lub 12%
  • cukier do posypania


WYKONANIE:
W garnku z grubym dnem zagotuj mleko wraz z wodą. Gdy będzie wrzało wsyp ryż, dodaj cukier waniliowy i sól, a następnie gotuj całość do całkowitego wchłonięcia się płynu, od czasu do czasu mieszając. 
Ugotowany ryż zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i pozostaw ryż na 10-15 minut.
W międzyczasie umyte, obrane, bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon i opcjonalnie cukier. Wymieszaj całość dokładnie.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko masłem i wyłóż połowę ryżu. Wyrównaj wierzch i wyłóż jabłka z cynamonem. Ponownie wyrównaj i przykryj jabłka pozostałą warstwą ryżu. Wygładź wierzch, polej ryż równomiernie śmietanką i w kilku miejscach rozłóż kawałki masła. 
Ryż zapiekaj przez około 25-30 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem gęstej śmietany i odrobiny cukru oraz cynamonu. Gotowe! Smacznego!




11 komentarzy:

  1. Klasyk nad klasykami. ZgłodniaLam od samego patrzenia na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa :) Wygląda prześlicznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilonko czy ryż trzeba wysypać z woreczka czy można gotować we woreczku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Lepiej jest wysypać ryż z woreczka, bo wtedy ładnie wchłonie cały płyn i aromat :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Ilonko. Czy naczynie z ryżem w piekarniku powinno być zamknięte? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy nie spóźniłam się z odpowiedzią, przepraszam, ale nie - naczynie nie musi być zamknięte :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Uwielbiam ryz w kazdej postaci .... ale z jablkami to moje ulubione danie , zawsze jadlam u kogos ale tym razem zdecydowalam sie zrobic sama ... wszystko zrobilam wg przepisu, bardzo smakowal wszystkim domownikom... i rowniez bardzo polecam Pani przepis i serdecznie dziekuje .. Ala

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP