środa, 29 marca 2017

SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO - SPAGHETTI Z CZOSNKIEM, OLIWĄ I CHILI




Prościej się chyba nie da... :) Błyskawiczne danie z makaronu: spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Cała jego magia polega na prostocie... Kilka wyrazistych składników i pyszne jedzenie gotowe. Przygotowanie takiego spaghetti zajmie Wam dosłownie tylko tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Resztę zrobicie ekspresowo :) Spróbujcie koniecznie :)


SKŁADNIKI (dla ok. 4 osób):

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3/4 większej główki czosnku
  • 1 duża papryczka chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • do posypania: tarty parmezan 


WYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, po czym go odcedź.
Obrany czosnek pokrój w plasterki, z papryczki wyjmij pestki i pokrój ją również w drobne kawałki.
Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj czosnek oraz papryczkę i smaż całość na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty, mieszając często, aby czosnek tylko leciutko się zarumienił. Czosnek nie może się spiec, bo będzie gorzki.
Do czosnku i papryczki dodaj makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, potrzymaj całość jeszcze 1-2 minuty na ogniu. 
Gotowe spaghetti wyłóż na talerze i posyp tartym parmezanem. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP