środa, 19 kwietnia 2017

TARTA CAPRESE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM



O tej tarcie za wiele powiedzieć nie mogę, oprócz tego, że jest przepyszna!!! 😋 Kilka prostych składników, parę minut roboty, 20 minut w piekarniku i na stole ląduje wyśmienity obiad lub kolacja 👍 Całość jest tak prosta w przygotowaniu, że śmiało możecie zagonić do pracy Wasze Dzieci 😉
Taka tarta sprawdzi się również idealnie na wszelakich imprezach, dlatego jeśli jakąś organizujecie, od razu zróbcie jej więcej, bo na pewno zniknie ze stołu jako pierwsza 😍
Spód tarty posmarowałam bazyliowym pesto,więc jeśli macie ochotę możecie pokusić się o jego samodzielne przygotowanie (przepis TU) lub po prostu użyć kupnego, dobrej jakości. Smacznego!


SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 4 pomidory
  • 2-3 kuli mozzarelli (po 125 g każda)
  • kilka łyżeczek pesto (kupnego lub z tego przepisu)
  • świeże listki bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieporz
  • 1 roztrzepane jajko

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Pomidory sparz wrzątkiem, następnie pokrój je oraz mozzarellę w grubsze plastry.
Ciasto francuskie rozłóż na blasze, lekko powykłuwaj je widelcem. Boki zawiń lekko do środka i dociśnij, aby powstały ranty. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Pesto rozmasuj na cieście, a następnie ułóż na przemian plastry pomidorów i mozzarelli. 
Piecz tartę około 20 minut do zezłocenia się boków ciasta.
Upieczoną tarte pokrój na kawałki i posyp świeżymi liśćmi bazylii. Wierzch posól i lekko popieprz. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP