piątek, 14 kwietnia 2017

NAJPROSTSZY MAZUREK CZEKOLADOWY (LAST MINUTE)


Ciasta Wielkanocne macie już zapewne wybrane do Waszego świątecznego menu, ale gdyby jednak ktoś z Was zdecydował się w ostatniej chwili na jeszcze jeden wypiek lub po prostu miał ochotę na inną wersję mazurka, niż tradycyjna, to musicie koniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋
Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie w kilka więcej, a do tego roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem odrobiny niebieskiego barwnika - w ciemnej i jasnej wersji - to przepyszne połączenie. A najlepszy w tym wszystkim jest cudny wygląd mazurka, dzięki zrobionym na nim esom-floresom z czekolady 😊 Możecie stworzyć swój własny mazurek, barwiąc czekoladę na wybrane przez Was kolory, także może on być niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju! Taki mazurek na pewno oczaruje Waszą rodzinę i bliskich, przekonajcie się o tym sami :)
P.s. A TU (klik) i TU (klik) znajdziecie równie obłędne mazurki w wersji z kajmakiem i lemon curdem 😙


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • niebieski (wchodzący w grant) barwnik spożywczy

WYKONANIE:
Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. 
Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to prostokąt. (Z boków odkroiłam po kawałku ciasta i rozwałkowałam na paski szerokości 1-1,5 cm, następnie przykleiłam je na wierzchnie ranty prostokąta i poprzyciskałam widelcem, aby zrobić wzorek). 
Ciasto przełóż na blachę ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.

POLEWA CZEKOLADOWA:
W kąpieli wodnej rozpuść osobno mleczną i białą czekoladę. 
Białą czekoladę przelej po równo do trzech miseczek. Jedną część zostaw białą, do drugiej części dodaj odrobinę barwnika niebieskiego (powstanie jasny kolor), a do trzeciej - trochę więcej niebieskiego barwnika (powstanie ciemny kolor).

Ostudzony mazurek polej mleczną czekoladą. Na niej zrób kleksy z ciemnej niebieskiej i jasnej niebieskiej czekolady. Następnie patyczkiem lub wykałaczką zrób esy-floresy. Gotowy mazurek schłodź w lodówce, aż do stężenia czekolady. 
Mazurek krój na kawałki dużym, ostrym nożem. Gotowe! Smacznego!

UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP