Ciasta Wielkanocne macie już zapewne wybrane do Waszego świątecznego menu, ale gdyby jednak ktoś z Was zdecydował się w ostatniej chwili na jeszcze jeden wypiek lub po prostu miał ochotę na inną wersję mazurka, niż tradycyjna, to musicie koniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋
Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie w kilka więcej, a do tego roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem odrobiny niebieskiego barwnika - w ciemnej i jasnej wersji - to przepyszne połączenie. A najlepszy w tym wszystkim jest cudny wygląd mazurka, dzięki zrobionym na nim esom-floresom z czekolady 😊 Możecie stworzyć swój własny mazurek, barwiąc czekoladę na wybrane przez Was kolory, także może on być niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju! Taki mazurek na pewno oczaruje Waszą rodzinę i bliskich, przekonajcie się o tym sami :)
P.s. A TU (klik) i TU (klik) znajdziecie równie obłędne mazurki w wersji z kajmakiem i lemon curdem 😙
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g białej czekolady
- niebieski (wchodzący w grant) barwnik spożywczy
WYKONANIE:
Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.
Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to prostokąt. (Z boków odkroiłam po kawałku ciasta i rozwałkowałam na paski szerokości 1-1,5 cm, następnie przykleiłam je na wierzchnie ranty prostokąta i poprzyciskałam widelcem, aby zrobić wzorek).
Ciasto przełóż na blachę ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
W kąpieli wodnej rozpuść osobno mleczną i białą czekoladę.
Białą czekoladę przelej po równo do trzech miseczek. Jedną część zostaw białą, do drugiej części dodaj odrobinę barwnika niebieskiego (powstanie jasny kolor), a do trzeciej - trochę więcej niebieskiego barwnika (powstanie ciemny kolor).
Ostudzony mazurek polej mleczną czekoladą. Na niej zrób kleksy z ciemnej niebieskiej i jasnej niebieskiej czekolady. Następnie patyczkiem lub wykałaczką zrób esy-floresy. Gotowy mazurek schłodź w lodówce, aż do stężenia czekolady.
Mazurek krój na kawałki dużym, ostrym nożem. Gotowe! Smacznego!
Białą czekoladę przelej po równo do trzech miseczek. Jedną część zostaw białą, do drugiej części dodaj odrobinę barwnika niebieskiego (powstanie jasny kolor), a do trzeciej - trochę więcej niebieskiego barwnika (powstanie ciemny kolor).
Ostudzony mazurek polej mleczną czekoladą. Na niej zrób kleksy z ciemnej niebieskiej i jasnej niebieskiej czekolady. Następnie patyczkiem lub wykałaczką zrób esy-floresy. Gotowy mazurek schłodź w lodówce, aż do stężenia czekolady.
Mazurek krój na kawałki dużym, ostrym nożem. Gotowe! Smacznego!
UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)