Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon figowy 🤗 Za każdym razem tak samo zachwycają mnie te piękne, słodkie kulki... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki albo dodaję do dań miesnych, z którymi świetnie się komponują, a już obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋
Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka, z plasterkami soczystych fig, siekanymi orzechami włoskimi, odrobiną ziół i płynnym, złocistym miodem... Foodgazm gwarantowany 😉
SKŁADNIKI (na 4 grzanki):
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- odrobina masła
- ok. 50 g serka koziego do smarowania
- 2 dojrzałe figi
- 2 łyżeczki siekanych orzechów (użyłam włoskich)
- miód do polania
- tymianek lub inne świeże zioło do podania
WYKONANIE:
Kromki chleba umieść w opiekaczu. Kiedy chleb się odpowiednio zrumieni wyjmij go i każdą kromkę posmaruj masłem i grubą warstwą serka.
Na wierzch poukładaj pokrojone w plasterki figi, całość posyp posiekanymi orzechami i listkami ziół, a następnie skrop obficie miodem. Gotowe! Smacznego!
Cudownie proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Nawet dla takiej miernoty kulinarnej jak ja ;D :)
OdpowiedzUsuńMateusz, jesteś dla siebie zbyt surowy! Od czegoś naukę kulinarną trzeba zacząć, więc dobrze trafiłeś :)) A tym grzankom na pewno podołasz :*
OdpowiedzUsuń