poniedziałek, 25 września 2017

GRZANKI Z FIGAMI, KOZIM SERKIEM I MIODEM


Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon figowy 🤗 Za każdym razem tak samo zachwycają mnie te piękne, słodkie kulki... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki albo dodaję do dań miesnych, z którymi świetnie się komponują, a już obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋 
Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka, z plasterkami soczystych fig, siekanymi orzechami włoskimi, odrobiną ziół i płynnym, złocistym miodem... Foodgazm gwarantowany 😉

SKŁADNIKI (na 4 grzanki):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • odrobina masła 
  • ok. 50 g serka koziego do smarowania
  • 2 dojrzałe figi
  • 2 łyżeczki siekanych orzechów (użyłam włoskich)
  • miód do polania
  • tymianek lub inne świeże zioło do podania 

WYKONANIE:
Kromki chleba umieść w opiekaczu. Kiedy chleb się odpowiednio zrumieni wyjmij go i każdą kromkę posmaruj masłem i grubą warstwą serka. 
Na wierzch poukładaj pokrojone w plasterki figi, całość posyp posiekanymi orzechami i listkami ziół, a następnie skrop obficie miodem. Gotowe! Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Cudownie proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Nawet dla takiej miernoty kulinarnej jak ja ;D :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mateusz, jesteś dla siebie zbyt surowy! Od czegoś naukę kulinarną trzeba zacząć, więc dobrze trafiłeś :)) A tym grzankom na pewno podołasz :*

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP