Ciasto, które po prostu MUSICIE upiec!!! 💕 Przepyszne, wilgotne, mięciutkie, pachnące kokosem i limonką - nie można się od niego oderwać! Jest bardzo łatwe do zrobienia i naprawdę tanie, produkty w większości zawsze mamy w domu pod ręką (limonkę możecie opcjonalnie zastąpić cytryną). 🍋 Moje Dzieci nie mogły się od niego oderwać, zresztą ja również 😉
Jest to ciasto ucierane, wiec składniki muszą koniecznie być w temperaturze pokojowej. Jeśli będziecie trzymać się dokładnie przepisu to gwarantuję Wam pełen sukces - genialne ciasto dla całej Rodziny! 😋
SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (rozm. L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę")
- sok z 0,75 limonki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką.
W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką i puszystą masę przez kilka minut. Następnie wbijaj po jednym jajku miksując dokładnie po każdym dodaniu.
Teraz zmniejsz obroty miksera i wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki oraz wiórki kokosowe. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników.
Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
LUKIER:
W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego!
szalenie apetycznie wygląda na tych Twoich zdjęciach!
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję! :* I gwarantuję, że ciacho jest przepyszne! :)
UsuńKostka masła na taką małą foremkę:)????
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Ciasto rośnie bardzo wysokie, nie uważam, żeby to było aż taka powalająca ilość. Ciasto ucierane potrzebuje tłuszczu. Ale na próbę, jeśli bardzo chcesz, możesz spróbować zmniejszyć ilość masła, kto wie, może też się uda :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńCo sie dzieje z szklanka wiórków kokosowych z przepisu na ciasto?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam błąd, dziękuję :)
Usuń