poniedziałek, 22 stycznia 2018

PIECZONE KĄSKI Z KALAFIORA W SOSIE TERIYAKI (GENIALNE!)


G.E.N.I.A.L.N.E. danie, które podbiło serca moich domowników! 💕Ja również przepadłam wraz z pierwszym kęsem - zresztą powiem szczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 
Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko, może ono być nie tylko świetnym obiadem, ale również idealnym daniem popisowym na kolację z przyjaciółmi. Kąski posypane sezamem i szczypiorkiem pięknie się prezentują i znikają w błyskawicznym tempie z miski.
Jest to rewelacyjna opcja dla wegan i wegetarian, wystarczy użyć mleka roślinnego w przepisie. Ale gwarantuję Wam, ze nawet zatwardziali mięsożercy zakochają się w tych kąskach! 😋


SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki (dowolnej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA SOS TERIYAKI:

  • 2 łyżki oleju (użyłam sezamowego)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 - 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem)
  • 2 łyżeczki octu (użyłam ryżowego)
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

DO POSYPANIA:
  • 2 - 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu
  • siekany szczypiorek

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, który lekko posmaruj olejem.

Umyty i osuszony kalafior podziel na rożyczki. 
W misce wymieszaj mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia na gładkie ciasto. 
Do dużego worka (najlepiej strunowego) wsyp różyczki kalafiora i wlej ciasto. Zamknij worek i wymieszaj dokładnie całość, aby wszystkie kawałki kalafiora obtoczyły się w cieście (możesz również pojedynczo maczać różyczki w cieście i strzepywać nadmiar ciasta). Następnie rozłóż je na blasze w niewielkich odstępach. Piecz kąski około 12 - 15 minut.

SOS TERIYAKI:

Na patelnię wlej olej, sos sojowy, syrop klonowy i ocet, dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotuj całość, a na koniec dolej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje.

Upieczone różyczki kalafiora polej sosem i wymieszaj. Przełóż do misek, posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj kąski z ugotowanym ryżem (polecam basmati). Gotowe! Smacznego!
 

11 komentarzy:

  1. Pyszności! Piękna prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko! :) Uwielbiam takie vege dania :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na zimno też są smaczne czy raczej tylko na ciepło ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelina, mi osobiście smakują też na zimno, ale rzadko kiedy mam możliwość jedzenia ich na zimno, bo za szybko znikają jeszcze kiedy są ciepłe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę mleko zastąpić wodą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Ilonko. Ile to jest 0,75 łyżeczki proszku do piecz\enia? nie bardzo rozumiem.,

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest 3/4 łyżeczki :) Rzeczywiście jakoś to dziwnie wygląda w takim zapisie :) Poprawiam natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy kalafior trzeba wcześniej lekko podgotować?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP