G.E.N.I.A.L.N.E. danie, które podbiło serca moich domowników! 💕Ja również przepadłam wraz z pierwszym kęsem - zresztą powiem szczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌
Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko, może ono być nie tylko świetnym obiadem, ale również idealnym daniem popisowym na kolację z przyjaciółmi. Kąski posypane sezamem i szczypiorkiem pięknie się prezentują i znikają w błyskawicznym tempie z miski.
Jest to rewelacyjna opcja dla wegan i wegetarian, wystarczy użyć mleka roślinnego w przepisie. Ale gwarantuję Wam, ze nawet zatwardziali mięsożercy zakochają się w tych kąskach! 😋
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki (dowolnej)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA SOS TERIYAKI:
- 2 łyżki oleju (użyłam sezamowego)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 - 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem)
- 2 łyżeczki octu (użyłam ryżowego)
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
DO POSYPANIA:
- 2 - 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu
- siekany szczypiorek
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, który lekko posmaruj olejem.
Umyty i osuszony kalafior podziel na rożyczki.
W misce wymieszaj mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia na gładkie ciasto.
Do dużego worka (najlepiej strunowego) wsyp różyczki kalafiora i wlej ciasto. Zamknij worek i wymieszaj dokładnie całość, aby wszystkie kawałki kalafiora obtoczyły się w cieście (możesz również pojedynczo maczać różyczki w cieście i strzepywać nadmiar ciasta). Następnie rozłóż je na blasze w niewielkich odstępach. Piecz kąski około 12 - 15 minut.
SOS TERIYAKI:
Na patelnię wlej olej, sos sojowy, syrop klonowy i ocet, dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotuj całość, a na koniec dolej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje.
Upieczone różyczki kalafiora polej sosem i wymieszaj. Przełóż do misek, posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj kąski z ugotowanym ryżem (polecam basmati). Gotowe! Smacznego!
Pyszności! Piękna prezentacja!
OdpowiedzUsuńNika, bardzo Ci dziękuję!!! 😙
UsuńWyglądają bosko! :) Uwielbiam takie vege dania :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Natalie, dziękuję! 😙 🤗
UsuńCzy na zimno też są smaczne czy raczej tylko na ciepło ?
OdpowiedzUsuńEwelina, mi osobiście smakują też na zimno, ale rzadko kiedy mam możliwość jedzenia ich na zimno, bo za szybko znikają jeszcze kiedy są ciepłe :D
OdpowiedzUsuńCzy mogę mleko zastąpić wodą?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
UsuńWitaj Ilonko. Ile to jest 0,75 łyżeczki proszku do piecz\enia? nie bardzo rozumiem.,
OdpowiedzUsuńTo jest 3/4 łyżeczki :) Rzeczywiście jakoś to dziwnie wygląda w takim zapisie :) Poprawiam natychmiast!
OdpowiedzUsuńCzy kalafior trzeba wcześniej lekko podgotować?
OdpowiedzUsuń