Ekspresowa babka do zrobienia na Wielkanoc, jak również i na co dzień 🐇🐥 Wystarczy miska i drewniana łyżka - wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do formy. Po około 50 minutach mamy gorącą, pachnąca, czekoladową babkę pełną ulubionych bakalii... 😋
To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu, a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie! I nie sposób się z tym nie zgodzić! 👌
SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l):
- 3 szklanki mąki (około 450 g)
- 4 łyżki ciemnego kakao (w oryginale 3 łyżki)
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 3/4 szklanki oleju lub stopionego masla
- 3 jajka
- 3/4 szklanki posiekanych bakalii (ulubione orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 1 tabliczka czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
WYKONANIE:
BABKA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut).
POLEWA:
Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu, aż składniki połączą się całkowicie. Polewą polej ostudzone ciasto. Gotowe! Smacznego!
Takie proste przepisy to ja lubię. ;) Na pewno będzie pyszna i zagości na stole na święta.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Dziękuję i życzę cudownych Świat! :)
UsuńWitam, planuję zrobić na święta tą babkę. Wygląda apetycznie. Chciałam zapytać na jakiej funkcji piekarnika (termoobieg, góra-dół?)ją piec?
OdpowiedzUsuńProszę ją piec na funkcji góra - dół, bez termoobiegu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń