Duża, podzielna porcja pysznego ciasta kakaowego, przygotowanego na herbatnikach, przełożonych krem budyniowym i dżemem porzeczkowym. Ciasto smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce, kiedy wszystko dokładnie się "przegryzie" i nabiera konsystencji pysznego torciku, ponieważ całość nasiąka kremem i staje się miękka i puszysta.
Ciasto jest banalne w przygotowaniu, wystarczy tylko wcześniej ugotować gesty budyń, a po ostudzeniu wymieszać go z ubitym masłem. Potem pozostaje już tylko przełożenie herbatników kremem i dżemem. Dżem porzeczkowy świetnie przełamuje słodycz ciasta i nadaje fajnego, kwaskowego posmaku.
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, użyłam tylko odrobinę większej formy na ciasto oraz zwiększyłam ilość herbatników, a także zmniejszyłam ilość cukru. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 litr mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
DODATKOWO:
- około 800 g herbatników kakaowych (typu "petit beurre" lub np. "Bonitki" - do kupienia w Biedronce)
- 200 g miękkiego masła
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (280 g)
WYKONANIE:
Odlej 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną z obiema mąkami i kakao, cukrem i żółtkami.
Resztę mleka zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wlej do niego energicznie mieszając wcześniej przygotowana mieszankę. Ugotuj gęsty budyń, od czasu do czasu mieszając. Przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ubij przez 3 minuty na jasny, puszysty krem, a następnie dodawaj do niego partiami budyń.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wysmaruj masłem. Układaj na przemian warstwami herbatniki i krem budyniowy (5 warstw) - (!!!) drugą warstwę od dołu posmaruj dżemem. Ostatnią warstwą ma być krem budyniowy. Wierzch oprósz kakao.
Ciasto wstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Gotowe! Smacznego!
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)))
Usuńależ pysznie!
OdpowiedzUsuńrobiłam dokładnie jak w przepisie, i niestety krem nie wyszedł za gęsty :( przełożyłam herbatniki, ale obawiam się, że się nie ściśnie :(
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto mimo wszystko się udało? Budyń trzeba pogotować kilka minut, żeby porządnie zgęstniał. Z podaną ilością mąki ziemniaczanej i pszennej naprawdę wychodzi gęsta masa. Może za krótko budyń był gotowany?
UsuńPani Ilono ciasto jest boskie. Zrobiłam już dwa razy a na tym na pewno się nie skończy. Uwielbiam Panią i Pani bloga. Często korzystam z przepisów. Są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPani Anno, ogromnie Pani dziękuję za tak wspaniale słowa... :* Dla takich właśnie słów warto prowadzić bloga :) Ciesze się, że ciasto Pani smakowało i zapraszam po kolejne przepisy :) Ściskam Panią serdecznie i jeszcze raz najmocniej dziękuję :*
Usuń