Porządna patelnia to podstawa w każdej kuchni, dlatego kiedy kilka tygodni temu otrzymałam of firmy Gustus ich produkt - patelnię do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir z propozycją przetestowania jej, nie zastanawiałam się ani chwili 😊 Przez ten czas przetestowałam patelnię wielokrotnie, aby móc się podzielić z Wami naprawdę rzetelną opinią. Zatem zaczynamy!
Patelnia WOLL Szafir jest patelnią tytanową, którą możemy stosować na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektrycznej czy węglowej. Do wyboru mamy rozmiar 20, 24, 28 i 32 cm. Również możemy wybrać wysokość ścianek patelni - wysoką i niską. Patelnia WOLL Szafir nadaje się do pieczenia w piekarniku. Przed pierwszym użyciem zaś wystarczy tylko patelnię umyć w gorącej wodzie, a następnie osuszyć i już można tworzyć kulinarne pyszności!
Patelnia jest masywna, ciężka, ma wysokie prostopadle ścianki i rewelacyjną powłokę z ceramiki tytanowo - szafirowej, która zapewnia jej długą żywotność. Patelnia posiada 25-letnią gwarancję na równość dna, a także 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.
1) DNO PATELNI
2) SZKLANA POKRYWA
Pokrywa wykonana jest z żaroodpornego szkła, hartowanego i polerowanego. Można ją używać do energooszczędnego pieczenia do temperatury 250 stopni C. Idealnie przylega ona do patelni, a umieszczony w górnej części maleńki otwór sprawnie odprowadza parę wodną.
3) OPRAWA UCHWYTU
Do zamontowania rączki patelni użyto technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu jest ona całkowicie bezpieczna w użytkowaniu. Kolejnym plusem jest również to, że rączka się nie nagrzewa podczas smażenia. Jedynie przy pieczeniu w piekarniku należy użyć rękawicy kuchennej do wyciągania patelni.
4) MYCIE
Patelnia przeznaczona jest do mycia w zmywarce, jednak uważam, że nie jest to konieczne. Wystarczy dno patelni przetrzeć ręcznikiem kuchennym lub zwilżoną gąbką - zabrudzenia znikają od razu. Możecie zapomnieć o uciążliwym szorowaniu patelni, tutaj wystarczy dosłownie kilka sekund by przywrócić jej blask!
A poniżej możecie zobaczyć jak sprawowała się patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir:
Na pierwszy ogień poszła Zielona Szakszuka ze Szpinakiem - usmażyłam ja ekspresowo, dzięki równomiernemu rozłożeniu ciepła. Dodatkowo dzięki mega szczelnej pokrywie jajka ścięły się doskonale, tak jak lubię pół twardo - pół miękko i śniadanie miałam gotowe w dosłownie kilka minut.
Na pierwszy ogień poszła Zielona Szakszuka ze Szpinakiem - usmażyłam ja ekspresowo, dzięki równomiernemu rozłożeniu ciepła. Dodatkowo dzięki mega szczelnej pokrywie jajka ścięły się doskonale, tak jak lubię pół twardo - pół miękko i śniadanie miałam gotowe w dosłownie kilka minut.
Także daniem w słodkim wydaniu przetestowałam Patelnie WOLL Szafir... Genialne Tosty z chałki idealnie się zrumieniły, a nie jak to często bywa spaliły na maśle 😏
Również przygotowanie Frittaty z Ziemniakami i Białą Kiełbasą poszło wyjątkowo sprawnie - całość, po uprzednim podsmażeniu, bez problemu zapiekłam na patelni w piekarniku - wnętrze frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił.
Również przygotowanie Frittaty z Ziemniakami i Białą Kiełbasą poszło wyjątkowo sprawnie - całość, po uprzednim podsmażeniu, bez problemu zapiekłam na patelni w piekarniku - wnętrze frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił.
Wszystkie trzy przepisy oczywiście pojawią się wkrótce na Blogu 😃
PODSUMOWANIE
Zalety:
- możliwość beztłuszczowego smażenia
- nieprzywierająca powłoka
- szybki czas nagrzewania
- ta sama temperatura we wszystkich miejscach patelni
- wysoka odporność na zarysowania
- wysoki brzeg patelni - zapobiegający rozlaniu zawartości
- błyskawiczne czyszczenie
- możliwość użycia patelni w piekarniku
Wady:
- dość wysoka cena (499 - 519 zł), którą jednak całkowicie rekompensuje wyjątkowa jakość patelni. Jestem pewna, ze posłuży ona Wam przez długie lata, zaoszczędzi mnóstwo pracy z czyszczeniem i zmniejszy ilość zużytej energii.
Podsumowując mogę z pełnym przekonaniem Polecić Wam patelnię do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir. Przetestowałam ją bardzo porządnie przez kilka tygodni i ani razu się nie zawiodłam. Wiem, że będzie mi ona towarzyszyć w kuchni latami... I to chyba jest najważniejsze dla każdej kucharki czy kucharza, prawda? Inwestycja w taką patelnię zwróci się Wam z nawiązką - możecie zapomnieć o co kilkomiesięcznej wymianie patelni niskiej jakości na nowe!
Cały asortyment firmy możecie znaleźć na TEJ Stornie! Znajdziecie tam również patelnie z odpinaną rączką 😊
A dla wszystkich czytelników mojego Bloga mam rabat na cały asortyment -15%! Wystarczy użyć podczas zakupów kodu: ILONA15
Kod ważny jest od dziś do 15.04.2018 r.
Zapraszam!
Wpis powstał we współpracy z firmą Gustus
Bardzo smacznie wygląda...czas zmienić patelnię i może też wyczaruję takie cuda jak Pani Ilona ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Naprawdę warto się skusić - taka patelnia to skarb w kuchni! :))
UsuńWygląda super!!!! Zapewne tak samo smakuje :-) Teraz tylko pozostaje namówić mojego "Łasucha" Mężulka na małą inwestycję :-D
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję ślicznie! Skoro Mąż taki "Łasuch" to na pewno uda Ci się go przekonać ;P Trzymam kciuki! :))
Usuń