Aby zachować w pełni naturalny efekt zabarwiłam sernik kwiatami klitorii ternateńskiej, która barwi żywność na piękny niebieski kolor... (Oczywiście, jeśli będziecie mieli ochotę przygotować taki serniczek, spokojnie możecie użyć w tym celu również odrobiny niebieskiego barwnika spożywczego). Przy okazji TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią".
Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność...
Myślę, że taki sernik zrobi na Waszych gościach ogromne wrażenie, nie wszyscy bowiem mieli w swoim życiu okazję kosztować jadalnych kwiatów, takich jak np. bratki ogrodowe, stokrotki, goździki ogrodowe, róże jadalne czy fiołki (a mamy przecież do nich tak łatwy dostęp i warto je również wykorzystać w kuchni!). Dodatkowo sernik prezentuje się dostojnie, jest pyszny i może uświetnić naprawdę wiele wyjątkowych okazji... 😘 Efekt WOW murowany!!!
Mój kwiatowy serniczek powstał dość dawno, bo w połowie maja, a stworzyłam go specjalnie na konkurs organizowany przez Magazyn "Food & Friends"... Nieśmiało dodam, że konkurs wygrałam, a w nagrodę zostałam zaproszona na uroczystą galę "Milano Meets Poznań", podczas której wręczono mi Thermomix TM5 z dodatkiem Cook Key 🙈🙉🙊 Podczas gali miałam niezwykłą okazję skosztować premierowego menu przygotowanego przez szefów kuchni Adriana Pilarczyka oraz włoskich przyjaciół z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin Alessandra Negriniego oraz Andreę Camastrę... To był wyjątkowy wieczór... 💖
SKŁADNIKI NA KRUCHY
SPÓD:
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 125 ml gorącego mleka
- 20 g zmielonych kwiatów klitorii ternateńskiej
- 450 g twarogu półtłustego
- 250 g mascarpone
- 350 g sera śmietankowego w wiaderku
- 220 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ BRZOZOWĄ:
- 1 l soku z brzozy
- 40 g żelatyny
- jadalne kwiaty: np. bratki ogrodowe, stokrotki, goździki ogrodowe, róże jadalne, fiołki
- świeże listki mięty lub melisy
WYKONANIE:
KRUCHY
SPÓD:
Tortownicę
o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i
posmaruj dno i boki masłem.
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier,
proszek do pieczenia i sól. Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko
nożem na kruszonkę. Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto
wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem.
Tortownicę włóż na 25 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej
piekarnik do temperatury 195 stopni C. Piecz spód przez 20 - 22
minuty, a po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.
MASA
SEROWA:
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 140 stopni C.
W gorącym mleku wymieszaj
kwiaty klitorii, aż puszczą niebieski kolor.
W malakserze umieść
wszystkie pozostałe składniki masy i wlej zabarwione na niebiesko
mleko. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładką masę. Następnie przelej masę na ostudzony spód i piecz całość 70
minut, aż wierzch będzie ścięty i elastyczny.
Upieczony sernik
pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.
GALARETKA
BRZOZOWA:
250 ml soku z brzozy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę (nie
doprowadź do wrzenia!). Dolej do tego pozostały sok. Pozostaw galaretkę do lekkiego stężenia.
Na całkowicie
ostudzony sernik załóż wysoką obręcz do tortów. Wlej na
wierzch sernika trochę galaretki, połóż pierwszą warstwę
kwiatów oraz lisków ziół i wsadź na 10 minut tortownicę do
lodówki. Po tym czasie ułóż ozdobnie resztę kwiatów oraz
liści ziół i zalej je pozostałą galaretką. Wsadź gotowy
sernik do lodówki na 8 – 12 h. Gotowe! Smacznego!
Piękny! nie mogę się napatrzeć! <3 :)
OdpowiedzUsuńLena, najmocniej Ci dziękuję za przemiłe słowa! :*
UsuńAbsolutne cuuuudo. Nie dziwię się wcale,że Pani wygrała.Z przyjemnością wykorzystam równiez ten Pani przepis do powalenia gości na kolana;-)))))
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję za przemiłe słowa!!! :* Bardzo się ciesze, ze przepis się przyda i gwarantuję, że goście będą zachwyceni :))
Usuńa proszę jeszcze napisac gdzie można kupić te kwiaty klitorii i czy to daje też jakiś smak czy tylko kolor? no bo moze zwykły barwnik spożywczy ....?
OdpowiedzUsuńSmaku klitoria nie zmienia, daje kolor, dlatego spokojnie można zastąpić ją barwnikiem spożywczym. Kwiaty klitorii kupuję w tym sklepie internetowym: https://www.magicznyogrod.pl/klitoria_ternatenska_kwiat.html
UsuńTak cudowny sernik będzie prezentem urodzinowym dla mojej MAMY. Dziękuję Pani Ilono za przepis. Pozdrawiam Jagoda
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję!
UsuńZrobiłam synowi na komunię środek zastąpiłam serniczkiem zabarwionym galaretka owoców leśnych i musem z jagód i piękne kwiecie u góry!!! Cudowny przepis wszyscy oniemieli!!! :)
OdpowiedzUsuń