Tą efektowną i niezwykle prostą sałatkę możecie przygotować dosłownie w 5 minut w trakcie kuchennego, świątecznego szaleństwa, jako dodatek (np. w drugi dzień Świąt) do dania głównego. Będzie się ona idealnie komponowała z pieczoną kaczką czy kurczakiem - przede wszystkim smakowo, ale również kolorystycznie. Pasuje także idealnie do wszelkich pieczeni i innych pieczystych. Sałatka ta może być również doskonałą przekąska po ciężkich i sytych potrawach... Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej... 👌😋
SKŁADNIKI:
- 2 - 3 garści liści szpinaku
- 2 pomarańcze
- 1 owoc granatu
- 70 g orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki oleju
- sol i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Na talerz wyłóż połykane i osuszone liście szpinaku.
Pomarańcze obkrój ze skórki i pokrój w grubsze plasterki, ułóż je na szpinaku.
Granat przekrój na pół i pukając drewnianą łyżką od góry w każdą połówkę, wysyp do miseczki ziarenka i posyp nimi pomarańcze.
Orzechy włoskie zrumień na patelni i posyp nimi wierzch sałatki.
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj dokładnie w szklance i polej nim sałatkę. Gotowe! Smacznego!
Super przepis. Prosty w wykonaniu, a smakuje bajecznie. Pozdrawiam Krystyna
OdpowiedzUsuńKrysiu, dziękuję bardzo! To prawda, przepis jest banalny,a efekt... rewelacyjny :)
UsuńAbsolutnie moje smaki. Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńPaulina, w takim razie koniecznie musisz przygotować taką sałatkę :) Będziesz zachwycona!
Usuń