Dzisiaj na Blogu mam dla Was wyjątkowy wpis... Pełen kolorów i smaku... oraz sześciu pysznych przepisów na bazie wody filtrowanej. Do jego napisania zaispirowała mnie Firma Aquaphor (klik), z którą od dłuższego czasu mam wielką przyjemność współpracować.
Aquaphor to marka specjalizująca się w produkcji dzbanków filtrujących o pięknym wyglądzie i nowoczesnym designie, dzięki którym możecie mieć zawsze w Waszych domach zdrową, pyszną i krystalicznie czystą wodę... Dzbanki filtrujące pozwalają w znacznym stopniu ograniczyć używanie plastikowych butelek, a co za tym idzie przyczyniają się do dużych oszczędności finansowych i przede wszystkim ochrony środowiska. Dzbanki Aquaphor dostępne są w wielu rożnych wzorach i kolorach, i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Od zawsze wiadomo, że jakość wody wpływa na smak potraw. Często zanieczyszczenia wody czy chlor używany do jej uzdatniania, zmieniają smak wody i jest on wyczuwalny w przygotowywanych daniach. Cenne wartości odżywcze potraw są wypłukiwane przez zwykłą wodę kranową, dlatego najlepsi kucharze zalecają używanie do gotowania wody filtrowanej. I tak na przykład zupy stają się mniej mętne, z warzyw nie wypłukuje się tyle wartościowych składników, a makaron nie traci na swej jędrności. Zresztą spróbujcie sami i przekonajcie się, jak jakość wody wpłynie na smak serwowanych przez Was dań...
Każda potrawa, która przygotowałam jest inspirowana innym kolorem dzbanka... Mam dla Was zatem:
1) zupę krem z zielonego groszku - inspirowaną limonkowym dzbankiem Jasper
2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance
3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst
4) waniliową panna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper
5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige
6) smażonego dorsza z białym szparagami i winnym sosem - inspirowanego białym dzbankiem Diamond
We wpisie prezentuję Wam również dwa nowe wkłady filtrujace Aquaphor A5 oraz A5 Mg, które zapewniają dłuższą ochronę przed zanieczyszczeniami wody, a ich szczegółowy opis znajdziecie odpowiednio pod zdjęciami. Pod każdym przepisem znajdują się również informacje o danym dzbanku, jego dane techniczne oraz link do strony z produktem.
Zapraszam was zatem do wpisu! Bądźcie czujni, bo już wkrótce pojawi się na Blogu konkurs organizowany przez mnie wraz z marką Aquaphor, w którym do wygrania będą aż 3 piękne dzbanki!
WSZYSTKIE POZOSTAŁE PRODUKTY AQUAPHOR ZNAJDZIECIE tutaj: https://aquaphor.com/pl-pl
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z SOKIEM Z LIMONKI
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 ml wody filtrowanej
- 400 g zielonego groszku
- 1,5 łyżeczki soku z limonki
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- groszek ptysiowy do podania (ilość według uznania)
WYKONANIE:
W garnku rozgrzej masło oraz olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek. Dorzuć groszek, zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj kilka minut aż groszek zmięknie, a następnie dodaj chili, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na gładko, po czym dolej śmietanę kremówkę. Przelej zupę do miseczek i posyp groszkiem ptysiowym.
DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "JASPER" (KLIK)
Jasper to najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
Dane Techniczne:
Pojemność dzbanka: 2.8 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Szybkość filtracji: do 3 min
Rodzaj pokrywki: Flip-top
Wymienny wkład filtrujący: B25 Maxfor
Wydajność wkładu: 200 l
Wymiana wkładu filtrującego: co 2 miesiące
(w zależności od jakości wody)
Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
- 200 g czarnego makaronu
- 2 litry wody filtrowanej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 200 g krewetek tygrysich
- 0,5 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
WYKONANIE:
W garnku zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odcedź. Na patelni rozgrzej masło i olej, dodaj posiekaną drobno papryczkę chili (bez pestek), wrzuć krewetki, siekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż wszystko przez około 4 - 5 minut, a z krewetki zmienią kolor na różowy. Posól i popierz do smaku. Teraz dodaj do krewetek makaron, zamieszaj całość i przełóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki.
DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "PROVANCE" (KLIK)
AQUAPHOR Provance to duży i pojemny dzbanek dla całej rodziny. Pojemność dzbanka to aż 4,2 litry. Nowoczesny kształt i pojemny zbiornik pozwalają na jednorazowe oczyszczanie dużej ilości wody przeznaczonej do spożycia. Poręczny uchwyt i bardzo duża pojemność to podstawowe wyróżniki dzbanka, który dzięki swojej elegancji doskonale wpasowuje się w wystrój każdej
kuchni. Biały lub czarny kolor dodatkowo wydobywa niepowtarzalny styl i klasę produktu.
Dzbanek filtrujący AQUAPHOR Provance to niezawodny i wysoce skuteczny filtr do wody, który dzięki zastosowanemu wkładowi nie ma sobie równych.
Dane Techniczne:
Pojemność dzbanka: 4.2 l
Pojemność wody filtrowanej: 2 l
Pojemność wody filtrowanej: 2 l
Szybkość filtracji: do 3 min
Rodzaj pokrywki: Flip-top
Wymienny wkład filtrujący: A5/A5Mg/B5/B6
Wydajność wkładu: 300 l (B5/B6), 350l (A5/A5Mg)
Wymiana wkładu filtrującego: co 3 miesiące
(w zależności od jakości wody)
Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny
WKŁAD FILTRUJĄCY A5 (KLIK)
Wkład filtrujący AQUAPHOR A5 skutecznie usuwa wszelkie zanieczyszczenia z wody wodociągowej, w tym aktywny chlor, metale ciężkie, pestycydy, herbicydy, fenole, produkty ropopochodne. Zapewnia ochronę bakteriostatyczną. Zalecany do wody o ,średnim stopniu twardości (do 250 mg/l). Wkład ten charakteryzuje się największą na rynku wydajnością - aż 350 litrów lub do 3 miesiący użytkowania przez ok. 3-4 osobową rodzinę.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SZARE KLUSKI ZE SKWARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (+/-)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- 350 g kapusty kiszonej
- około 250 ml wody filtorwanej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200 g boczku
WYKONANIE:
W dużym garnku zagotuj filtrowaną, osoloną wodę. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (zostaw na kilka minut aby się odsączyły) i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Za pomocą łyżki nakładaj porcję masy i wrzucaj ją na wrzącą wodę, maczając za każdym razem łyżkę we wrzątku. Po wypłynięciu kluski gotuj około 2 - 3 minuty.
Kapustę przełóż do garnka i zalej 250 ml wody. Dodaj startą marchewkę i podduś do miękkości. Dodaj sól i pierzu do smaku.
Na patelni przesmaż boczek z cebulą, aż wszystko ładnie się zrumieni. Kluski podawaj ze skwarkami i kapustą.
DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "AMETHYST"
Wyjątkowo popularny dzbanek filtrujący o pojemności 2,8 l, wyposażony w żebrowaną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
Uniwersalny wymienny wkład filtrujący B25 Maxfor skutecznie usuwa z wody wodociągowej wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak: związki organiczne, żelazo, ołów i chlor, usuwa osady i nieprzyjemny zapach. Wszystkie elementy dzbanka zostały wyprodukowane z wysokiej jakości bezpiecznych materiałów BPA free.
Dane Techniczne:
Pojemność dzbanka: 2.8 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Szybkość filtracji: do 3 min
Rodzaj pokrywki: otwierana żebrowana
Wymienny wkład filtrujący: B25 Maxfor
Wydajność wkładu: 200 l
Wymiana wkładu filtrującego: co 2 miesiące
(w zależności od jakości wody)
Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WANILIOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ Z KLITORII TERNATEŃSKIEJ
SKŁADNIKI:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
- 60 g cukru
- 1 laska wanilii
- 400 ml wody filtrowanej
- 1 płaska łyżka kwiatów klitorii ternateńskiej
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 - 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- garść borówek do dekoracji
WYKONANIE:
W garnuszku z grubym dnem zagotuj śmietankę z laską wanilii (wyjmij ziarenka, przełóż do śmietanki wraz z rozkrojoną laską wanilii) oraz cukrem. Żelatynę namocz w wodzie przez około 10 minut, a następnie podgrzej i dolej do kremówki. Przelej masę do pucharków ułożonych ukośnie i wsadź do lodówki, aby dobrze stężała.
Do 50 ml wody wsyp 3 łyżki żelatyny i pozostaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej ją (ale nie doprowadź do wrzenia!). 350 ml wody zagotuj i dodaj do niej kwiaty klitorii. Gdy puszczą kolor wyjmij kwiaty, dodaj aromat i cukier puder oraz wlej żelatynę i zamieszaj. Na stężałą panna cottę przelej galaretkę i wsadź do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Gotową galaretkę udekoruj borówkami.
DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "JASPER" (KLIK)
Jasper to najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
Dane Techniczne:
Pojemność dzbanka: 2.8 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Szybkość filtracji: do 3 min
Rodzaj pokrywki: Flip-top
Wymienny wkład filtrujący: B25 Maxfor
Wydajność wkładu: 200 l
Wymiana wkładu filtrującego: co 2 miesiące
(w zależności od jakości wody)
Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZUPA KREM Z BURAKÓW:
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 600 g buraków
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1,5 litra wody filtrowanej
- 4 ziela angielskie
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- do podania: ser feta, czarny sezam, natka pietruszki
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę: cebulę, paprykę, buraki (bez skórki), marchewkę oraz pietruszkę. Przesmaż całość, a pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Do garnka wlej wodę i dodaj zawartość patelni, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotuj całość pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 40 minut). Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem, przełóż do talerzy i udekoruj pokroją w kostki fetą, sezamem i natką pietruszki.
DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "PRESTIGE" (KLIK)
Zgrabny i elegancki dzbanek filtrujący. Synonim wysokiej klasy i skuteczności oczyszczania wody. Został wyposażony w unikalną żebrowaną pokrywkę, która doskonale chroni wodę przed dostaniem się z zewnątrz kurzy, a mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu zawsze informuje, kiedy należy wymienić wkład. Elegancki design Prestige'a podkreśla niepowtarzalny styl. Dzbanek idealnie wpisuje się w wystrój każdej kuchni. Niezwykła wydajność wkładu pozwala na efektywne użytkowanie filtra przez całą rodzinę. Wszystkie elementy filtra wykonane są z wysokiej jakości plastiku spożywczego.
Dane Techniczne:
Pojemność dzbanka: 2.8 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Szybkość filtracji: do 3 min
Rodzaj pokrywki: otwierana żebrowana
Wymienny wkład filtrujący: B5/B6 (do twardej wody)
Wydajność wkładu: 300 l
Wymiana wkładu filtrującego: co 3 miesiące
(w zależności od jakości wody)
Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny
WKŁAD FILTRYJĄCY AQUAPHOR A5 Mg (KLIK)
Wkład filtrujący AQUAFOR A5 Mg zapewnia dłuższą ochronę przed zanieczyszczeniami, występującymi w wodzie kranowej, która jest silnie zanieczyszczona rdzą, piaskiem i mułem. Zawiera więcej sorbentu dla wydłużonego okresu użytkowania filtra o pojemności 350 litrów. Wkład A5 Mg wzbogaca wodę w magnez nawet do 30% zalecanej dziennej wartości.
Pasuje do dzbanków filtrujących Aquaphor z wkładami B5.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SMAŻONY DORSZ Z BIALYMI SZPARAGAMI I WINNYM SOSEM
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 filety z dorsza bez skóry
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek białych szparagów
- 1,5 lita wody
- odrobina soli i cukru do gotowania
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka białego wina
- 3 łyżki masła
- 2,5 łyżki maki
- 80 ml śmietany kremówki
- 2 żółtka
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- do podania: plasterki cytryny, listki bazylii
WYKONANIE:
Umyte szparagi obierz i odetnij zdrewniałe końce. Gotuj je do miękkości przez około 10 - 15 minut, w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru, układając je główkami do góry.
Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki. Smaż je na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia.
W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Teraz wlej wino, niech trochę odparuje, dodaj wodę, zagotuj. Na koniec wlej kremówkę z roztrzepanymi żółtkami, dodaj gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje, energicznie mieszając. Rybę i szparagi ułóż na talerzu, polej sosem i udekoruj plasterkami cytryny i np. bazylią.
DZBANEK FILTRUJACY AQUAPHOR "DIAMOND"
Najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz elektroniczny licznik zużycia wkładu, który ułatwia codziennie korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
Dzbanki AQUAPHOR z wymiennymi wkładami filtrującymi B25 Maxfor posiadają certyfikat NIZP-PZH oraz pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Zapewniają najwyższy na rynku poziom filtracji wody pitnej. Dzięki zastosowaniu opatentowanego przez AQUAPHOR jonowymiennego włókna Aqualen wkłady posiadają zwiększoną wydajność i umożliwiają przefiltrowanie nawet do 200 litrów wody.
Dane Techniczne:
Pojemność dzbanka: 2.8 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Pojemność wody filtrowanej: 1.5 l
Szybkość filtracji: 2-4 min
Rodzaj pokrywki: uchylna
Wymienny wkład filtrujący: B25 Maxfor (standardowy owalny wkład)
Wydajność wkładu: do 200 l
Wymiana wkładu filtrującego: co 2 miesiące (w zależności od jakości wody)
Wskaźnik zużycia wkładu: elektroniczny
Tylko jeść i pić. Potrawy i dzbanki wspaniałe. Zdjęcia zapierają dech. Kupuję wszystko. Pozdrawiam A.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, ślicznie dziękuję za tak miły komentarz :) Pozdrowienia!
UsuńBardzo inspirujący wpis:) A ten makaron😍❤❤💓
OdpowiedzUsuńanka m-k dziękuję pięknie! :) Makaron był naprawdę pyszny :*
UsuńPełen profesjonalizm. Przepiękne zdjęcia zarówno potraw jak i dzbanków. Aż się chce jeść, popijając krystalicznie czystą wodę ;-)
OdpowiedzUsuńElu, w takim razie misja została spełniona :)) Dziękuję ślicznie! Pozdrowienia!
UsuńBardzo pyszniutkie dania....mniam. Tylko gdzie kupić czarny makaron?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Czarny makaron kupuję w dużych marketach typu Carrefour, Auchan, itp.
Usuń