środa, 5 czerwca 2019

JAJKA ZAPIEKANE Z CIECIERZYCĄ W POMIDORACH



Nie wiem czy lepsze na kolację czy na śniadanie, ale jedno jest pewne: są pyszne, pożywne i szybkie do zrobienia: jajka zapiekane z ciecierzycą w pomidorach, z dodatkiem natki pietruszki, szczypty chili, cebuli, czosnku i świeżego szczypiorku... 😋 Podane ze świeżym pieczywem: chrupiącą bagietką, bułką lub pajdą chleba smakują wybornie. Do swojej porcji dodaję więcej chili, najczęściej w płatkach, dla Dzieci oczywiście szykuję łagodniejszą wersję. Mąż, który za ciecierzycą nie przepada, zastępuje jej część kiełbasą. Ale tylko część.. To taki nasz mały kompromis. Niech mu będzie. 



SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 3/4 szklanki krojonych pomidorów (z pudełka/puszki)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • szczypta chili
  • 4 jajka
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C ( z termoobiegiem).
Przygotuj 4 kokilki.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i posiekany drobniutko czosnek. Dodaj ciecierzycę, przesmaż krótko. Dodaj pomidory, słodką paprykę, natkę pietruszki, kminek, chili, sól i pieprz do smaku. Przesmaż całość około 3 - 4 minuty. 
Nadzienie przełóż po równo do 4 kokilek. Na wierzch wbij po jednym jajku, posól i popierz wierzch do smaku. Piecz całość około 10 -12 minut (w zależności jak mocno ścięte lubisz żółtko). Po upieczeniu jajka posyp szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego!





Piekarnik Electrolux jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:


Szczegóły techniczne znajdziecie TUTAJ (KLIK)


Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądające danie. Przygotowane w takim piekarniku musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP