Mam dla Was ekstra prosty i ekstra szybki przepis na ciacho, na którego pomysł wpadłam kupując figi na sałatkę... 😄Pomyślałam, że przerobię przepis na przepyszne Najprostsze Ciasto Truskawkowe (KLIK TUTAJ), które tak bardzo chwalicie, i które robi się błyskawicznie, bez użycia miksera, łącząc tylko suche i mokre składniki - tak, żeby się nie narobić, a móc w szybkim czasie zjeść kawałek dobrego, domowego ciasta 😉
Ponieważ wymyśliłam, że ciasto ma być czekoladowe, dodałam do niego sporą ilość ciemnego kakao. Użyłam również bardzo gęstego skyru i mleka - skyr możecie śmiało zastąpić jogurtem naturalnym - również bardzo gęstym. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w ósemki dojrzałe i soczyste figi, a całość posypałam siekaną, mleczną czekoladą... Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie i pachnące... idealne do popołudniowej kawki lub herbatki... 🍵💕
SKŁADNIKI SUCHE: ( w temperaturze pokojowej)
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
SKŁADNIKI MOKRE:
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego)
- 1 szklanka gęstego skyru lub bardzo gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:
- 4 -5 dojrzałych fig
- 50 g mlecznej czekolady (0,5 tabliczki)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia.
Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
Mokre składniki dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystko krótko, ale dokładnie drewnianą łyżką.
Fajny przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTwoje stylizacje kulinarne są przepiękne! Cudnie to wszystko wygląda. ; )
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję za przemiłe słowa... To dla mnie wielka motywacja do dalszej pracy 😘
OdpowiedzUsuń