Wszyscy już szykują zimowe przepisy, a ja jeszcze wśród jesiennych liści zakopana 😉 Mam dziś dla Was przepis, który znalazłam w małej, niemieckiej gazetce z przepisami kulinarnymi pt. ''Heiß gelibte Herbstkuchen" Nr. 18/2019. Jest to "Apfelkuchemit Popcorn" - ciasto jabłkowe na kruchym spodzie z pysznym jabłkowym budyniem, kawałkami jabłek, posypane popcornem i polane polewą karmelową.... Niezwykłe połączenie, ale całość fajnie się komponuje, a z tego wszystkiego najpyszniejszy jest sos karmelowy 😂 Ciasto nie jest trudne do zrobienia i wychodzi go całkiem sporo, wiec będzie się z kim dzielić 💗 Poniżej Podaję Wam lekko przez mnie zmodyfikowany przepis.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g maki pszennej
- 60 g cukru
- odrobina soli
- 140 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 1 żółtko (rozmiar M)
- 3-4 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI NA BUDYŃ JABŁKOWY:
- 800 g jabłek
- skorka i sok z 1 limonki
- 1 łyżki masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 500 ml płynu)
- 500 ml soku jabłkowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ KARMELOWĄ:
- 200 g cukru
- 100 g masła
- sól do smaku
- 100 g śmietany kremówki
DODATKOWO:
- 30 g ziaren kukurydzy na popcorn
- 1 łyżeczka oleju
WYKONANIE:
CIASTO:
Z podanych składników zagnieć ręcznie lub mikserem gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
BUDYŃ:
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sok i skórkę otarta z limonki oraz 1 łyżkę roztopionego masła.
Budyń śmietankowy rozmieszaj w 50 ml soku jabłkowego, pozostałe 450 ml soku dodaj do jabłek i zagotuj. Rozmieszany budyń śmietankowy wlej do gorącego soku jabłkowego i jabłek, zamieszaj i zagotuj przez chwilę, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia.
POLEWĄ KARMELOWA
Wsyp cukier do garnuszka i podgrzewaj powoli, a z całkowicie się rozpuści i zciemnieje. Dodaj sól i masło, zamieszaj. Następnie wlej wąskim strumieniem śmietankę, ciągle mieszając. Gotuj polewę kilka minut, aż osiąganie odpowiednią, gęsta konsystencję. Pamiętaj, że po ostygnięciu zgęstnieje jeszcze bardziej.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem.
Na rozgrzanej patelni rozprowadź 1 łyżeczkę oleju i upraż ziarna kukurydzy na popcorn.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy i wyłóż nim jej spód oraz ułóż niezbyt wysoki rant z ciasta. Nakłuj ciasto widelcem.
Na spód wyłóż budyń jabłkowy z jabłkami. Piecz ciasto około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp popcornem i polej polewą karmelową. Gotowe! Smacznego!
Mam tylko popcorn serowy, czy taki może być? ; )
OdpowiedzUsuńNo cóż... O gustach się nie dyskutuje, zatem co kto lubi 😉 Być może połączenie smaku jabłek, sera i karmelu to będzie strzał w dziesiątkę...? 🙈😁
Usuń