Dzisiejszy wpis przepisem na pewno nie nazwę, jest to raczej pomysł na przepyszną fit - przekąskę, która pokochacie od pierwszego kęsa 💗 Świeże, chrupiące wafle ryżowe posmarowane grubą warstwą (nooo dobra, w wersji fit "średniogrubą...😉) masła orzechowego w dwóch wersjach smakowych... Jedna z musem malinowym, gęstym, pysznie owocowym, słodzonym miodem (lub innym słodziłem jakie lubicie), a druga z plastrami bananów i wiórkami kokosowymi... I muszę tutaj koniecznie dodać, że w połowie to nie jest mój pomysł, tylko Dr. Lifestyle, która na swoim Instagramie opublikowała zdjęcie z waflami w wersji malinowej, i tak zaśliniłam ekran, że tego samego dnia biegłam do sklepu po wafle, bo resztę składników miałam w domu. Wersja zaś z bananami jest moja, bo nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie wykombinowała, a że masło orzechowe + banan = ideał, to każdy przecież wie 😍
Jest to naprawdę rewelacyjna przekąska, która możecie sobie przygotować, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego... Na pewno jest to także zdrowsza alternatywa dla zwykłych słodyczy i zdecydowanie aż tak bardzo "nie pójdzie Wam w boczki" 😄
Do posmarowania wafli możecie użyć tu dobrej jakości, kupnego masła orzechowego, ale ja Wam również bardzo polecam domowe masło, do którego przygotowania potrzebujecie tylko 1 składnik - orzeszki ziemne - i malakser. TUTAJ znajdziecie przepis ( wybaczcie jakość zdjęć, ale dopiero zaczynałam swoją przygodę z fotografią 😂...)
Taka fit przekąska nada się idealnie również na podwieczorek albo na kolację. Wafle możecie schrupać także zamiast niezdrowych chipsów przed telewizorem podczas oglądania ulubionego serialu... Ooo właśnie! I taki jest mój plan na dzisiejszy wieczór... 📺👌😉
SKŁADNIKI:
- wafle ryżowe
- masło orzechowe (domowe - przepis TUTAJ) lub kupnhe dobrej jakosci) - polecam z kawałeczkami orzechów
- mus malinowy (składniki poniżej)
- banany
- wiórki kokosowe
SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY:
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki wody
WYKONANIE:
MUS MALINOWY:
W garnuszku z grubym dnem umieść maliny (świeże rozgnieć widelcem), zagotuj (mrożone rozgnieć, gdy będą ciepłe). Dodaj miód i gotuj całość 3-4 minuty, aż zacznie gęstnieć.
W zimnej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej ją do malin. Gotuj jeszcze mus przez około 1 minutę, aż ładnie zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
WAFLE:
Wafle posmaruj masłem orzechowym, a na nie wyłóż pokrojone w grube plastry banany - posyp całość wiórkami. W drugiej wersji na posmarowane masłem wafle wyłóż mus malinowy. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)