czwartek, 14 maja 2020

RISOTTO ZE SZPARAGAMI



Dzisiaj szybki obiad sezonowy: risotto ze szparagami i zielonym groszkiem... 💗 Pyszne, i kremowe, z dodatkiem cebuli i czosnku, świeżych szparagów i zielonego groszku - użyłam mrożonego, bo to jeszcze nie czas na świeży. Dla podkręcenia smaku oczywiście odrobina masła, parmezanu i... orzeszków ziemnych. Jeśli lubicie i możecie je jeść, to nie rezygnujcie z ich dodatku, naprawdę są wspaniałym zwieńczeniem całej potrawy i przy tum dodają delikatnemu risotto przyjemnej chrupkości. Całe danie do wykonania w 25 - 30 minut, także polecam je Wam na szybki obiad lub fajną kolację... 👌

SKŁADNIKI (na około 2 - 3 porcje):

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula lub kilka szalotek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek szparagów (400 g)
  • 100 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
  • 40 ml wina białego (można pominąć)
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 - 4 łyżki tartego parmezanu (lub np. grana padano)
  • 0,5 szklanki orzeszków ziemnych
  • odrobina skórki otartej z cytryny lub limonki


WYKONANIE:
1. Orzeszki ziemne zrumień przez chwilę na suchej patelni. Odstaw.
2. Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końce szparagów (złap je za końcówkę, powinna się złamać w miejscu, gdzie szparagi są najtwardsze). Obierz je ze skórki obieraczka do warzyw. Odkrój główki, tak żeby miały około 3-4 cm długości, pozostałą część szparagów pokrój na plasterki grubości około 1 cm.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej przez chwilę pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, przesmaż 15 sekund. Teraz dodaj szparagi, zamieszaj i smaż całość 5 -7 minut, aż szparagi zmiękną. 
4. Następnie warzywa przełóż do osobnej miski a na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę masła, i wsyp ryż. Zamieszaj dobrze, żeby oliwa pokryła wszystkie ziarenka i podgrzewaj ryż przez 1 minutę. Wlej wino, zamieszaj i odparuj. 
5. Wlej 1 chochelkę bulionu do ryżu i gotuj risotto na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i pieprz, i ponownie wlej 1 chochelkę wywaru. Po dodaniu kolejnych dwóch porcji wywaru dołóż do ryżu warzywa i skórkę cytrynową, zamieszaj, a następnie kontynuuj dolewanie bulionu i gotowanie risotto. Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość w sumie powinna zająć jakieś 16-18 minut. Na koniec dodaj drugą łyżeczkę masła. Gotowe risotto dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest jeszcze za mało. Przełóż na talerze i posyp parmezanem oraz uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Gotowe! Smacznego!


1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP