Jedno z takich prostych, ekspresowych ciast jogurtowych jest już na blogu, ale z dodatkiem truskawek (TUTAJ MACIE LINK, zobaczcie koniecznie, bo jest naprawdę świetne!). Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis oraz dodałam do niego brzoskwiń z puszki... 🍑Wyszło równie pyszne... 👌
Ciasto jest tanie, zrobione z łatwo dostępnych składników, nie potrzebujecie do niego używać miksera, wystarczy, że wymieszacie osobno suche i mokre składniki, a nastąpienie połączycie je ze sobą. Następnie masę przekłada się do formy, na wierzch układa owoce i hop do piekarnika! Po około 40 - 45 minutach mamy gotowe, pachnące, mięciutkie i wilgotne ciacho, idealne do kawy lub herbaty...Taki placek szybko upieczecie, jeśli niezapowiedziani goście będą chcieli do Was wpaść na pogaduszki (tak tak, tak, wiem, teraz to niezbyt dobry pomysł...😉), ale na pewno ten przepis nie raz Wam sie przyda. Dzieciom takie proste, jogurtowe ciasta smakują również najbardziej. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 2 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 1/2 plus 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka kropel esencji waniliowej lub aromatu wanilinowego.
DODATKOWO:
- puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra - dół).
Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm (lub 20 cm x 30 cm) wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w większą kostkę. Odłóż.
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek i sól.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: olej, jajka, jogurt i esencję lub aromat.
Mokre składniki dodaj do suchych składników i wymieszaj wszystko najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia sie składników. Nie mieszaj długo, żeby nie wyszedł zakalec.
Ciasto przełóż do formy, a na wierzch rozłóż równomiernie pokrojone brzoskwinie.
Ciasto piecz przez około 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka (trzeba sprawdzić czy wbity w ciasto pod koniec pieczenia patyczek nie jest obklejony surowym ciastem). Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Gotowe! Smacznego!
Jedno słowo: MAESTRIA !!! :) :) :)
OdpowiedzUsuń