Szparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują...
Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie) posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe!
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- odrobina parmezanu (opcjonalnie)
- odrobina sezamu
WYKONANIE:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na wąskie paski około 7 mm - 1 cm.
3. Każdy szparag owiń spiralnie dokładnie ciastem, od góry do dołu, ułóż na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wierzch posyp sezamem.
4. Piecz szparagi przez 20 - 22 minuty do zezłocenia. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia posyp ciasto parmezanem. Gotowe! Smacznego!
Interesujący przepis, nigdy nie widziałem takich szparagów ;)
OdpowiedzUsuńTo danie je się oczami. Proste, a zarazem wykwintne.
OdpowiedzUsuń