wtorek, 25 maja 2021

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Szparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują... 

Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie) posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe! 


SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • odrobina parmezanu (opcjonalnie)
  • odrobina sezamu


WYKONANIE:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na wąskie paski około 7 mm - 1 cm.

3. Każdy szparag owiń spiralnie dokładnie ciastem, od góry do dołu, ułóż na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wierzch posyp sezamem.

4. Piecz szparagi przez 20 - 22 minuty do zezłocenia. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia posyp ciasto parmezanem. Gotowe! Smacznego!



 

2 komentarze:

  1. Interesujący przepis, nigdy nie widziałem takich szparagów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie je się oczami. Proste, a zarazem wykwintne.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP