wtorek, 14 września 2021

MARCHEWKOWE KULKI MOCY (WEGAŃSKIE, FIT KULKI A'LA CIASTO MARCHEWKOWE)


Kluczem do pokochania zdrowego stylu życia, do świadomego wykluczenia, choć częściowego, niezdrowych produktów, jest zrozumienie, że wybór zdrowszego odpowiednika to NIE kara i ograniczenie, ale PRZYWILEJ. Może komuś wyda się to banalne, ale dla mnie była to bardzo odkrywcza myśli i ogromnie pomaga mi we wprowadzaniu zmian żywieniowych. 

W ostatnich latach nie jem dużo słodyczy, nie czuję takiej potrzeby, nie odmawiam sobie tylko ciast i tortów😉Nie oceniajcie mnie - ktoś musi testować dla Was te wszystkie wypieki, prawda?! 😁Ale wiele słodkich przekąsek staram się zastępować ich zdrowymi wersjami. Tak jak np. moje ukochane Rafaello często robię w w wersji z kaszy jaglanej (PRZEPIS TUTAJ klik), tak ostatnio naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, więc pomyślałam, że zrobię marchewkowe kulki mocy, które nie raz przewijały mi się w Internecie. I choć uważam, że ciasta marchewkowego nie da się niczym zastąpić, bo jest absolutnie doskonałe, tak taka zgrabna, pożywna kuleczka marchewkowa na pewno jest fajnym rozwiązaniem, zdrowszym jeszcze bardziej i mniej kalorycznym. 

Przepis ułożyłam metodą prób i błędów, nie podlinkuję Wam nikogo konkretnego, ponieważ dobierałam składniki i proporcje według swojego uznania. Tak by kulki miały zwartą konsystencję, ale pozostały przy tym odpowiednio miękkie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania przepisu, a jeśli macie w domu marchewkowego niejadka, to być może taką kuleczką, nie wiedząc co jest w środku, nie pogardzi? 

Aha, i dodam jeszcze, że jeśli kulki nie będą dla Was wystraczająco słodkie to możecie je spokojnie dosłodzić: w zdrowszej wersji erytrytolem, ksylitolem czy brązowym cukrem, a jeśli nie macie takiego słodzidła to po prostu zwykłym cukrem. Roboty przy tym jest 15 minut, kulki lepi się błyskawicznie, potrzebny jest tylko czas na lekkie schłodzenie. 

Ślicznie wyglądają, prawda? 😊💗


SKŁADNIKI (na  około 22 większych kulek)

  • 4 średnie marchewki (około 260 g)
  • 150 g płatków owsianych 
  • 15 daktyli (można zastąpić rodzynkami o tej samej wadze)
  • 100 ml gorącej wody
  • 50 g płatków migdałowych, słonecznika lub orzechów np. nerkowca, włoskich, laskowych, itp.
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • opcjonalnie ulubione słodzidło: w wersji fit - erytrytol lub ksylitol, w zwykłej wersji - brązowy cukier
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek


WYKONANIE:

1. Daktyle włóż do szklanki lub miseczki i zalej gorącą wodą. Pozostaw na 10 minut do napęcznienia.

2. W międzyczasie do miski malaksera włóż wszystkie pozostałe składniki: obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew, płatki owsiane, migdałowe (lub słonecznik albo orzechy), masło orzechowe, cynamon, przyprawę korzenną.

3. Dołóż daktyle i połowę pozostałej z moczenia wody (50 ml). Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Spróbuj jej i w razie potrzeby dodaj słodzidło, ilość według uznania. (RADA: Jeśli masa będzie dla Ciebie zbyt zbita i gęsta możesz dolać odrobinkę wody po daktylach, natomiast, gdy masa będzie za luźna, dosyp płatków owsianych).

4. Teraz uformuj z masy kulki - możesz zanurzać lekko dłonie w wodzie, by masa zbytnio nie kleiła się do rąk. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Kulki najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia  w lodówce. I wytrzymują spokojnie do kilku dni, a z każdym dniem są lepsze :) Gotowe! Smacznego!








1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP