wtorek, 18 września 2018

SUSHI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN)



Choć od tegorocznego, kwietniowego Przyjęcia Urodzinowego w Stylu UNICORN  (TUTAJ link) mojej Córeczki Nadii minęło pół roku, wciąż dostaję od Czytelników wiadomości z prośbą o przesłanie lub opublikowanie obiecanych przepisów na przysmaki z tej imprezy 😊 Mnóstwo osób inspiruje się pomysłami na przyjęcia dla Dzieci, które organizuję, dlatego najłatwiej będzie jeśli znajdą się one wszystkie na Blogu, ponieważ nie jestem w stanie każdemu z osobna wysyłać za każdym razem wszystkich przepisów,a Wy także musicie mieć czas na spokojne zaplanowanie imprezy 😉 Ogromnie się cieszę, że moje przyjęcia tak bardzo Wam się podobają i zgłaszacie się po przepisy 😊 Dlatego po kolei wstawiam na Blog Unicornowe receptury, aby każdy miał do nich łatwy dostęp! Na pierwszy rzut idzie Unicornowe sushi - zrobiło prawdziwą furorę na przyjęciu!

Korzystajcie zatem i organizujcie przyjęcia swoim Dzieciom - to najpiękniejszy prezent jaki możecie im dać zamiast tradycyjnego, materialnego upominku, który i tak po "chwili" rzucą w kąt. Wspomnienia z takiego przyjęcia pozostaną w nich na zawsze i są po prostu bezcenne... 💕


Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)

Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK
Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK



SKŁADNIKI I PRZYBORY DO SUSHI:
  • 500 g ryżu do sushi
  • 1 opakowanie nori - prasowane algi
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • pasta wasabi
  • marynowany imbir
  • mata bambusowa do rolowania
  • bardzo ostry nóż
  • pałeczki (można też jeść rękoma :D)
  • odrobina barwników spożywczych: filetowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony

SKŁADNIKI NA ZAPRAWĘ OCTOWĄ: 
  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI DO "NADZIENIA" SUSHI np.:
  • świeży ogórek
  • awokado
  • paluszki krabowe
  • krewetki
  • papryka
  • serek kremowy

WYKONANIE:
RYŻ:
Ryż najpierw należy dokładnie wypłukać. W tym celu wrzuć go do miski i zalej zimną wodą. Delikatnie, okrężnymi ruchami mieszaj ryż, wypłukując przy tym biały osad. Czynność tę trzeba powtórzyć, aż woda w misce będzie przejrzysta. Ja płuczę ryż około 7 razy.
Teraz zalej ryż wodą tak, aby był nią przykryty około 2 cm ponad swoją powierzchnię (proporcja ryżu do wody to 1:1,2).Odstaw ryż na 25 minut. Po tym czasie przelej wodę z ryżem do garnka z grubym dnem i gotuj ryż około 15 minut pod szczelnym przykryciem,aż do całkowitego odparowania wody. WAŻNE!:Podczas gotowania nie podnoś pod żadnym pozorem pokrywki garnka i nie mieszaj ryżu! Ryż po ugotowaniu zostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie przełóż go do drewnianej miski lub pozostaw w garnku i zalej zaprawą octową. Dokładnie, ale delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy ryz podziel po równo do 5 miseczek i każdą porcję zabarw na odpowiedni kolor dodając odrobinę barwnika.

ZAPRAWA OCTOWA:
W małym rondelku zamieszaj ocet ryżowy, cukier i sól i podgrzej tylko do rozpuszczenia się składników. Nie gotuj!

SUSHI:
Przed przystąpieniem do robienia sushi przygotuj sobie miseczkę z letnią wodą, w której będziesz moczyć palce, aby ryż się do nich nie kleił. Przygotuj sobie także wszystkie składniki do "nadzienia" sushi. Na stole połóż matę bambusową.1,5 cm od jej brzegu rozłóż płatek nori (algi), błyszczącą stroną do dołu. Na troszkę więcej niż 2/3 powierzchni nori połóż równomiernie ryż, cienko, tworząc paski ryżu w kolejności: fioletowy, niebieski, zielony, żółty i czerwony. Podczas tej czynności maczaj często palce w wodzie, ale uważaj, żeby nie zmoczyć alg. Na wysokości 1/3 nori palcem zrób wzdłuż wgłębienie w ryżu i posmaruj je cieniutko wasabi (naprawdę cieniutko, wasabi jest bardzo ostre!). Na to ułóż wybrane składniki na nadzienie. Ja kładłam tylko słupki świeżego ogórka.
Następnie zagnij matę wraz z nori od dołu do środka i dociśnij matę do ryżu tuż za "nadzieniem". Dalej roluj nori aż do końca, cały czas przesuwając matę bambusową w górę. Teraz pozostaje już tylko pocięcie bardzo ostrym nożem całego rulonu na mniejsze kawałki (ja kroję zwykle na 6 równych kawałków).
Sushi podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem (opcjonalnie) oraz sosem sojowym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP