Korzystajcie zatem i organizujcie przyjęcia swoim Dzieciom - to najpiękniejszy prezent jaki możecie im dać zamiast tradycyjnego, materialnego upominku, który i tak po "chwili" rzucą w kąt. Wspomnienia z takiego przyjęcia pozostaną w nich na zawsze i są po prostu bezcenne... 💕
Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)
Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK
Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK
SKŁADNIKI
I PRZYBORY DO SUSHI:
- 500 g ryżu do sushi
- 1 opakowanie nori - prasowane algi
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- pasta wasabi
- marynowany imbir
- mata bambusowa do rolowania
- bardzo ostry nóż
- pałeczki (można też jeść rękoma :D)
- odrobina barwników spożywczych: filetowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony
SKŁADNIKI
NA ZAPRAWĘ OCTOWĄ:
- 7 łyżek octu ryżowego
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI DO "NADZIENIA" SUSHI np.:
- świeży ogórek
- awokado
- paluszki krabowe
- krewetki
- papryka
- serek kremowy
WYKONANIE:
RYŻ:
Ryż
najpierw należy dokładnie wypłukać. W tym celu wrzuć go
do miski i zalej zimną wodą. Delikatnie, okrężnymi ruchami
mieszaj ryż, wypłukując przy tym biały osad. Czynność tę
trzeba powtórzyć, aż woda w misce będzie przejrzysta. Ja płuczę
ryż około 7 razy.
Teraz
zalej ryż wodą tak, aby był nią przykryty około 2 cm ponad
swoją powierzchnię (proporcja ryżu do wody to 1:1,2).Odstaw ryż
na 25 minut. Po tym czasie przelej wodę z ryżem do garnka z
grubym dnem i gotuj ryż około 15 minut pod szczelnym
przykryciem,aż do całkowitego odparowania wody. WAŻNE!:Podczas
gotowania nie podnoś pod żadnym pozorem pokrywki garnka i nie
mieszaj ryżu! Ryż po ugotowaniu zostaw pod przykryciem na kolejne 15
minut. Następnie przełóż go do drewnianej miski lub pozostaw
w garnku i zalej zaprawą octową. Dokładnie, ale delikatnie
zamieszaj drewnianą łyżką i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy ryz
podziel po równo do 5 miseczek i każdą porcję zabarw na
odpowiedni kolor dodając odrobinę barwnika.
ZAPRAWA
OCTOWA:
W
małym rondelku zamieszaj ocet ryżowy, cukier i sól i podgrzej
tylko do rozpuszczenia się składników. Nie gotuj!
SUSHI:
Przed
przystąpieniem do robienia sushi przygotuj sobie miseczkę z letnią
wodą, w której będziesz moczyć palce, aby ryż się do nich nie
kleił. Przygotuj sobie także wszystkie składniki do "nadzienia"
sushi. Na stole połóż matę bambusową.1,5 cm od jej brzegu
rozłóż płatek nori (algi), błyszczącą stroną do dołu. Na
troszkę więcej niż 2/3 powierzchni nori połóż
równomiernie ryż, cienko, tworząc paski ryżu w kolejności:
fioletowy, niebieski, zielony, żółty i czerwony. Podczas tej
czynności maczaj często palce w wodzie, ale uważaj, żeby nie
zmoczyć alg. Na wysokości 1/3 nori palcem zrób wzdłuż
wgłębienie w ryżu i posmaruj je cieniutko wasabi (naprawdę
cieniutko, wasabi jest bardzo ostre!). Na to ułóż wybrane
składniki na nadzienie. Ja kładłam tylko słupki świeżego
ogórka.
Następnie
zagnij matę wraz z nori od dołu do środka i dociśnij matę do
ryżu tuż za "nadzieniem". Dalej roluj nori aż do końca,
cały czas przesuwając matę bambusową w górę. Teraz pozostaje
już tylko pocięcie bardzo
ostrym nożem
całego rulonu na mniejsze kawałki (ja kroję zwykle na 6
równych kawałków).
Sushi
podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem
(opcjonalnie) oraz sosem sojowym.
Fantastycznie wygląda. Wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń