CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CYNAMONOWYM
Sezon dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne
ciasto dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich
placków, przełożonych słodkim cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło,
cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości.
Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I
znowu proponuję dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna. Minus
za to, że do upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc
jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy
babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od
dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy.
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI na 3 placki:
- 1 kostka (200 g) miękkiego masła
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 4 duże jajka
- 450 g puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
SKŁADNIKI na krem cynamonowy:
- 1 szklanka miękkiego masła
- 3,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
SKŁADNIKI na lukier:
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- odrobina wody
WYKONANIE:
PLACKI:
Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe.
Na
patelni rozgrzej 1 czubata łyżkę masła, wrzuć pokrojoną dynię i duś pod
przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby dynia się
nie przypaliła.
Miękką dynię przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree.
Puree pozostaw do ostygnięcia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem).
W misce utrzyj miękkie masło i cukier na puszystą masę.
Dodaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Dodaj sypkie składniki do masy jajeczno-dyniowej na przemian z mlekiem. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.
Dna 3-ch tortownic o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Boków nie smaruj.
Ciasto podziel równo na trzy części i napełnij nim tortownice.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie półki i piecz około 18-20 minut.
Upieczone placki wyjmij i ostudź. posmaruj kremem cynamonowym. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego!
KREM CYNAMONOWY:
Miękkie masło utrzyj w misce na puszystą masę.
Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę.
LUKIER:
Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji.
SKŁADNIE CIASTA:
Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj drugą częścią kremu. Połóż ostatni placek i ostatnią warstwę kremu, którą posmaruj również boki ciasta. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego!
Ciacho pewnie pyszne jak wszysto w Twoim wykonaniu. A "upasione" pajączki są "strasznie sympatyczne". I.B.
OdpowiedzUsuń