HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI
Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam!
SKŁADNIKI na 9 babeczek:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
DO NADZIANIA:
- dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owoców
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka ricotta
- 3 łyżki cukru pudru
DO DEKORACJI:
- czerwony barwnik spożywczy
- zagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)
WYKONANIE:
MUFFINKI:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.
Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.
Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.
Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.
Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.
Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.
Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.
KREM:
Serek ricotta musi być dobrze schłodzony w lodówce.
Serek ricotta utrzyj z cukrem pudrem krótko, lecz dokładnie mikserem.
DEKORACJA KREMEM:
Szprycę z zaokrągloną tylką napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.
Sokiem owocowym zmieszanym z odrobiną czerwonego barwnika możesz zrobić "krwawe" plamy.
Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO!
Serek ricotta utrzyj z cukrem pudrem krótko, lecz dokładnie mikserem.
DEKORACJA KREMEM:
Szprycę z zaokrągloną tylką napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.
Sokiem owocowym zmieszanym z odrobiną czerwonego barwnika możesz zrobić "krwawe" plamy.
Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)