wtorek, 22 października 2013

Frytki z dyni




Dziś chciałam Was troszkę zaskoczyć, dlatego przygotowałam oryginalną przekąskę... frytki z dyni. Są zaskakująco dobre i zrobicie je w mig. Wystarczy pokroić dynię w paski, dodać startą cebulę, doprawić pieprzem cayenne oraz solą, obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Ja smażyłam frytki we frytkownicy, jeśli jej nie macie, możecie zrobić frytki w garnku z dużą ilością oleju. Do przygotowania frytek użyłam dyni odmiany Hokkaido (do kupienia na każdym straganie), gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam!


SKŁADNIKI na około 4 porcje:
  • 500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido)
  • 0,5 malej cebuli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mąki pszennej 
  • olej do smażenia

WYKONANIE:
Dynię porządnie umyj i pokrój na paski w kształcie frytek. Nie muszą być równe, ważne by nie były zbyt cienkie (moje miały około 8-10 mm grubości). Włóż wszystkie frytki do miski.
Cebulę zetrzyj na tarce na miazgę i dodaj do frytek. Dokładnie wymieszaj, aby cebula obtoczyła każdą frytkę.
Dosyp pieprz cayenne oraz sól. Znowu porządnie wymieszaj.
Teraz wsyp mąkę i potrząsaj miskę, aż każda frytka będzie pokryta mąką.
Frytkownicę rozgrzej do temperatury 180 stopni C
Smaż frytki około 7 minut na złoty kolor. Możesz w międzyczasie spróbować jedna frytkę czy jest już wystarczająca miękka w środku. 
Wyłóż frytki na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. 
Podawaj z ketchupem lub dipami. Smacznego !




5 komentarzy:

  1. Te frytki wygladaja jak prawdziwe:) bardzo apetycznie:) /ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich frytek jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, nie spodziewałam się że to może być takie dobre. SUPER

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem frytki z dyni są dużo smaczniejsze od ziemniaczanych. Mają więcej smaku i są delikatniejsze w konsystencji. Z doświadczenia wiem, ze do smażenia najlepsza jest hokkaido bo ma mniej wody i tak szybko nie zmieknie. Niektóre dynie pod wpływem obrobki termicznej szybko się rozpadają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się z Tobą, dlatego własnie też używam do frytek dyni hokkaido - jak w przepisie - (zresztą jak do większości moich wypieków :)) Masz rację, smak i delikatność takich frytek może z całą pewnością konkurować z frytkami z ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP