niedziela, 27 października 2013

HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE




HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE

Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!


SKŁADNIKI na 12 babeczek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)
  • 1/3 szklanki oleju 

DO DEKORACJI:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 usztywniacz do kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.
Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.
Piecz babeczki około 20 minut.
Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

KREM:
Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce. 

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem i cukrem pudrem. 
Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę pomarańczowego barwnika i zmiksuj go z ubitą kremówką.
Udekoruj według uznania. Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP