HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE
Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!
SKŁADNIKI na 12 babeczek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)
- 1/3 szklanki oleju
DO DEKORACJI:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 usztywniacz do kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- pomarańczowy barwnik spożywczy
WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.
Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.
Piecz babeczki około 20 minut.
Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
KREM:
Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem i cukrem pudrem.
Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę pomarańczowego barwnika i zmiksuj go z ubitą kremówką.
Udekoruj według uznania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)