wtorek, 19 listopada 2013

Piernik staropolski dojrzewający




Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest to najbardziej popularny w sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej (użyłam typ 450)
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 g przyprawy piernikowej*

WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami:
Miód, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia.
Sodę rozpuść w mleku.
Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste. 
Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało.
Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować.


PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 3 równe części, najlepiej ważąc je dodatkowo, aby były naprawdę równe (równiutki piernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole).
Ciasto wałkuj formując prostokąt. 
Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.
Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. 

PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI:
Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. 
Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego!

* mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika

6 komentarzy:

  1. nie mam lnianej ściereczki, ale przysięgam dla tego przepisu zdobędę i to szybko :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale masz kochana tetrową pieluszkę, możesz ją śmiało ślicznie wygotować i użyć zamiast lnianej ściereczki:))))))) Ja kiedyś tak robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialny pomysł z tą pieluszką, już dzisiaj wygotuję:) a gdy robię połowę to dwa jajka czy jedno? Jutro przystępuję do przygotowania ciasta - mam nadzieję, że zdążę (a może nawet spróbuję wieczorem)

      Usuń
    2. Ja bym dała dwa jajka. Na pewno zdążysz, gwarantuję:)) I powodzenia!

      Usuń
  3. Ja również tydzień temu miałam w planach zrobić taki piernik :((( No, ale niestety będę musiała zadowolić się 'podróbą', czyli zwykłym piernikowym ciastem :( Piękne zdjęcia!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) A co do samego ciasta to jeszcze zdążysz je zagnieść, z doświadczenia wiem, że nawet w niecałe 4 tygodnie piernik zdąży dojrzeć:))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP