wtorek, 19 listopada 2013

Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym




Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam!

SKŁADNIKI na 4 osoby:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakes
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka mielona
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • mieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)
  • 2 pomidory
  • pół dużego ogórka
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 jajka ugotowane na twardo

SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ:
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • garść liści świeżej bazylii
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
  • 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
MIĘSO:
Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube. Posól, popieprz i posyp mieloną słodką papryką.
Jajka rozbij, dodaj odrobinkę wody i roztrzep je porządnie w misce.
Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki.
Maczaj kawałki przyprawionego mięsa najpierw w jajku, a potem w płatkach kukurydzianych. Usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

SALSA:
Pomidory dobrze umyj i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż środek wraz z pestkami. Pokrój w drobną kostkę.
Do miski wrzuć kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pomidory, poszatkowaną drobno bazylię, ketchup i pieprz. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj.

SOS CZOSNKOWY:
Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj.

PODANIE:
Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach.
Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego!








8 komentarzy:

  1. Dzięki Pani przepisom i blogowi wreszcie zaczęłam gotować. Potrafi Pani podać przepisy w bardzo przystępny sposób i te zdjęcia – poezja :) marcelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje najmocniej... To jeden z najpiękniejszych komplementów jaki "usłyszałam":) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Smażyć na głębokim oleju czy tak normalnie jak kotlety??? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @ marcelina: Ja chyba też wreszcie zacznę gotować :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP