Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla
panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i
chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona
cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej
salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę
wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie,
bardzo polecam!
SKŁADNIKI na 4 osoby:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakes
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- słodka papryka mielona
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- mieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)
- 2 pomidory
- pół dużego ogórka
- pół czerwonej cebuli
- 4 jajka ugotowane na twardo
SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ:
- 2 pomidory
- pół czerwonej cebuli
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- garść liści świeżej bazylii
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
- 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
MIĘSO:
Filety
umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt
grube. Posól, popieprz i posyp mieloną słodką papryką.
Jajka rozbij, dodaj odrobinkę wody i roztrzep je porządnie w misce.
Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki.
Maczaj
kawałki przyprawionego mięsa najpierw w jajku, a potem w płatkach
kukurydzianych. Usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
SALSA:
Pomidory
dobrze umyj i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój na pół i
wydrąż środek wraz z pestkami. Pokrój w drobną kostkę.
Do miski
wrzuć kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pomidory,
poszatkowaną drobno bazylię, ketchup i pieprz. Przeciśnij przez praskę
czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj.
SOS CZOSNKOWY:
Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
PODANIE:
Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach.
Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego!
Kurczaczki wyglądają jak z KFC:)))
OdpowiedzUsuńI chrupią znakomicie:))
UsuńDzięki Pani przepisom i blogowi wreszcie zaczęłam gotować. Potrafi Pani podać przepisy w bardzo przystępny sposób i te zdjęcia – poezja :) marcelina
OdpowiedzUsuńDziękuje najmocniej... To jeden z najpiękniejszych komplementów jaki "usłyszałam":) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńSmażyć na głębokim oleju czy tak normalnie jak kotlety??? :)
OdpowiedzUsuńKurczaka trzeba smażyć normalnie jak kotlety;)
Usuń@ marcelina: Ja chyba też wreszcie zacznę gotować :)
OdpowiedzUsuńmniam!!!
OdpowiedzUsuń