czwartek, 31 lipca 2014

AKSAMITNY SERNIK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI




Serników nigdy nie mam dość, a ponieważ miałam w lodówce wiaderko śmietankowego twarogu i koszyczek borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały i ładnie się prezentowały po wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni C sernik był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie tak jak lubię:) Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 %

DODATKOWO:
  • 200 gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g borówek amerykańskich

WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

Dno tortownicy o wymiarach 22-23 cm wyłóż folią aluminiową. Teraz obłóż dokładnie folią formę z zewnątrz, powtarzając tę czynność kilka razy. Delikatnie, ale dokładnie dociśnij ją do formy, żeby woda z kąpieli wodnej się w późniejszym czasie do niej nie przedostała.
W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy.
Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem.

Kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.
Po tym czasie uchyl drzwiczki, wysuń sernik i rozsmaruj na nim śmietanową polewę oraz posyp borówkami. Piecz jeszcze jakieś 7-10 minut
Wyłącz piekarnik, wysuń sernik i przy uchylonych drzwiczkach studź go tak przez 1-2 h. Po tym czasie wyjmij sernik, zdejmij z tortownicy folię, w którą był owinięty, wytrzyj z nadmiaru wody i wsadź do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na cała noc. Smacznego!




43 komentarze:

  1. O ranyyy, z samego rana takie pyszności!!! Wygląda obłędnie, zapisuję do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie :) Mnie też na serniki namawiać nie trzeba, więc zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował:) Pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń
  3. przepis wypróbowany, sernik przepyszny, niebo w gębi jak to się mówi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. das mi kawałek
    :-) ciasta ☆★

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszne! jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki, a ten wygląda kusząco :). Z pewnością wypróbuję ten przepis, zastanawiam się tylko nad tą mąką ziemniaczaną. To mają być 4 łyżki płaskie, czy kopiaste?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo proszę, serniczek jest naprawdę pyszny :) A co do mąki to proszę dać 4 normalne, płaskie łyżki, to w zupełności wystarczy :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodałam na wierzch jeszcze maliny i polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Jest obłędny i wygląda obłędnie. Nie jadłam jeszcze lepszego sernika. Puszysty, mazisty.. obłoczek. Nie sądziłam, że mi wyjdzie. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę 😊 Ogromnie się cieszę, że serniczek tak bardzo przypadł Ci do gustu! Serdecznie pozdrawiam! 😙

      Usuń
  9. Zrobiło się troszeczkę chłodniej i mogę zbliżyć się do piekarnika :) Więc do dzieła!Przepis jest super i wiem,że tak samo bedzie smakował.Dzięki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! Fakt, za oknami już zdecydowanie się ochłodziło, więc stanie przy piekarniku jest trochę lżejsze :) Bardzo liczę, że serniczek będzie Ci smakował! :)

      Usuń
  10. Pychota, w końcu zrobiłam, bałam się, bo jakoś serniki nie specjalnie mi wychodzą, a tu proszę prosy przepis, a sernik poezja😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, wspaniala wiadomość! Ogromnie mnie to cieszy! :)) Pozdrawiam Cie serdecznie!

      Usuń
  11. Czy mogę ułożyć na spód np. biszkopty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego sernika jeszcze na żadnym spodzie, ale myślę, że spokojnie można użyć biszkoptów :)

      Usuń
  12. A czas pieczenia to z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  13. czy ma znaczenie która strona foli aluminiowej ma być na zewnątrz formy,błyszcząca czy matowa?i to samo pytanie odnośnie dna formy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Strona matowa folii aluminiowej przepuszcza ciepło, natomiast strona błyszcząca je izoluje, dlatego należy piec na stronie błyszczącej 😊 Dno zatem trzeba wyłożyć tak, aby masę na ciasto wylewać na błyszczącą stronę. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  14. Robiłam, wyszło super... I oczywiście smakowało. Mam tylko pytanie czy ta śmietanę kremówkę można by było dodać ubitą? Czy ciasto nie byłoby wtedy jeszcze bardziej puszyste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :)) Nie dodawałam do tego sernika jeszcze ubitej śmietany, ale myślę, że jest to ciekawy pomysł i warto spróbować :) I proszę koniecznie dać znać jak wyszło!

      Usuń
  15. Witam, Jeszcze raz pytanie co do folii.
    Na zewnątrz folia matowa, w środku masę wylewamy na błyszczącą. Czy dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję, ale byłam przez pewien czas wyłączona " z internetu". Już wróciłam :)

      Usuń
  16. Sernik wyszedł obłędnie,ze względu na dietę połowę cukru zastąpiłam stewią,pycha.teraz wypróbuję z malinami.Dzięki za przepis pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, bardzo się cieszę!! Świetny pomysł z ta stewią - zawsze można zjeść serniczka dwa razy więcej :D Pozdrawiam Cie serdecznie :*

      Usuń
  17. witaj. planuje zrobic ten serniczek ale mam pytanie czy smietana z cukrem pudrem ma byc ubijana mikserem i czy borówka moze byc mrożona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Angela! Nie, śmietanę należy tylko wymieszać z cukrem łyżką. Nie robię tego sernika nigdy z mrożonymi borówkami, ale myślę, ze możesz spróbować :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Piekłam już parę razy w wersjach z malinami lub jeżynami,pycha.Dzięki za przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, bardzo się ciesze, ze przepis Ci się przydał! :) Pozdrawiam Cię serdecznie :*

      Usuń
  19. Przepyszny sernik! Następnym razem zrobię go z malinami. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Z malinami to bedzie prawdziwa petarda! :*

      Usuń
  20. Przepraszam cxytam ten przepis i dopytam na temt folii folia wkładamy srodek formy folia strona matowa na dno i na strone świecąca wylewamy masę serowa Następnie folią strone matowa owijamy forme czy dobrze zrozumiałam

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak, zgadza się :) Przyjemnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziś biorę się za niego 😁 usłyszałam o tym serniku u fryzjera w tym tygodniu, miałam na te święta nie robić żadnego ciasta, ale był tak zachwalany, że muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No i zrobiłam.. Tylko nie wiem czemu najpierw urósł, boki bardziej, a środek wklęsły - później po polaniu śmietaną i ponownym zapieczeniu zrobił się równy. Zaś teraz po otwarciu piekarnika i wysunięciu sernika - opadł.. Co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP