Szybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek i limonki, co podkreśliło smak całości. Sałatka banalnie prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy swoim smakiem Waszych gości i Was samych. Zapraszam do degustacji!
SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):
- dwie duze garści rukoli
- 10 dużych truskawek
- 2-3 cm-owy plaster rolady koziej
- 3 łyżki obranych pistacji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną)
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- świeżo zmielony pieprz
- sól
WYKONANIE:
Rukolę umyj pod znimą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na rukoli. Teraz posyp całość kawałkami rolady koziej ( ja rwałam ją palcami) i pistacjami.
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą w szklance i polej nim przygotowaną sałatkę. Gotowe! Smacznego!
Wygląda baaaaardzo apetycznie i pewnie równie wspaniale smakuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń