wtorek, 12 sierpnia 2014

TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM




Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się  w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu ze śmietankowo-waniliowym wypełnieniem i kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam!


SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ:
  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 1,25 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 szklanki wody + 3 łyżki
  • 4 łyżeczki żelatyny

SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
  • 400 g truskawek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 200 g herbatników (użyłam Petitki)
  • 150 g masła

DODATKOWO:
  • 50 g białej czekolady 

WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie.
Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.

PANNA COTTA:
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj. 
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Ostudzoną masę przelej ostrożnie na spód ciasteczkowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (min. 2 h).

MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.
Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.
Teraz dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszaj całość, zdejmij z ognia, pozostaw do przestudzenia.
Gdy masa panna cotta stężeje całkowicie, a mus truskawkowy ostygnie, wylej go na nią ostrożnie. Wsadź ponownie do lodówki do stężenia (min.2 h).
Gotową tartę ozdób kleksami z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady i ozdób truskawkami. Gotowe! Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Wygląda zachwycająco! Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najpiękniejsza tarta
    Na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o kawałek tej tarty ;-) Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogą być truskawki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście:) Najlepiej je najpierw rozmrozić, a potem odlać powstały sok, żeby mus truskawkowy nie był za rzadki. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP