Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu ze śmietankowo-waniliowym wypełnieniem i kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam!
SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ:
- 300 g śmietany kremówki 36%
- 1,25 szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1/3 szklanki wody + 3 łyżki
- 4 łyżeczki żelatyny
SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
- 400 g truskawek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
- 200 g herbatników (użyłam Petitki)
- 150 g masła
- 50 g białej czekolady
WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie.
Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.
PANNA COTTA:
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Ostudzoną masę przelej ostrożnie na spód ciasteczkowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (min. 2 h).
MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.
Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.
Teraz dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszaj całość, zdejmij z ognia, pozostaw do przestudzenia.
Gdy masa panna cotta stężeje całkowicie, a mus truskawkowy ostygnie, wylej go na nią ostrożnie. Wsadź ponownie do lodówki do stężenia (min.2 h).
Gotową tartę ozdób kleksami z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady i ozdób truskawkami. Gotowe! Smacznego!
Piękna :)
OdpowiedzUsuńObłędna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ogromnie:)
UsuńWygląda zachwycająco! Musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńTak, była pyszna:) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńnajpiękniejsza tarta
OdpowiedzUsuńNa świecie :)
Poproszę o kawałek tej tarty ;-) Wspaniała!
OdpowiedzUsuńCzy mogą być truskawki mrożone?
OdpowiedzUsuńOczywiście:) Najlepiej je najpierw rozmrozić, a potem odlać powstały sok, żeby mus truskawkowy nie był za rzadki. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń